среда, 21. фебруар 2024. - 18:28

Otkrivena misterija stara 3336 godina: Tutankamona pregazila kočija

Smrt egipatskog vladara Tutankamona misterija je kojom se stručnjaci bave već dugi niz godina. Nagađalo se da li je ubijen, zaražen gubom ili ga je možda ugrizla zmija, ali pravi uzrok njegove smrti 1323. godine pre nove ere dosad nije bio poznat.

Sada, 91 godinu nakon što je engleski arheolog Hauard Karter otkrio Tutankamonovu grobnicu u dolini Kraljeva, postoje novi dokazi da je faraona ubio nalet kočije.

Nakon smrti odmah je balzamiran i pokopan što je uzrokovalo da se njegovo mumificirano telo spontano zapali u sarkofagu.

Teoriju o kobnoj kočiji predstavio je Kris Naunton, direktor istraživačkog društva koje se bavi proučavanjem prastarog egipatskog sveta, nakon što je proučio Karterove nikad objavljene beleške, piše Dejli Mejl.

Naunton je koristio visoku tehnologiju kako bi rekonstruisao faraonovu smrt.

– Verujemo kako postoji određena verovatnoća da ga je u torzo udario točak jureće kočije, a povrede su bile smrtonosne – rekao je Naunton, koji priprema čitavu priču koju će da iznese u javnost na televiziji.

Godine 1968. fotograf sa Univerziteta u Liverpulu rentgenskim snimkama je ustanovio kako su povredee Tutankamonove lobanje nastale posle smrti, a da uzrok smrti leži u njegovim grudima, što podupire Nauntonovu tezu.

Daljnjim istraživanjima forenzičkih stručnjaka ustanovljeno je kako je Tutankamona zaista pregazio teški i uski točak poput onoga koji se u to vreme koristio na kočijama, a telo se spontano u grobnici zapalilo jer mumifikacija nije bila dobro sprovedena.

Slični članci