недеља, 21. април 2024. - 19:35

Srednjevekovni prsten sa otrovom nađen u Bugarskoj

Bugarski arheolozi iskopali su srednjevekovni bronzani prsten koji je možda korišćen za politička ubistva, prenosi sajt “Discovery”.

Prsten je nađen blizu srednjevekovne tvrđave na rtu Kalijakra nedaleko od grada Kavarne. Na prstenu, za kojeg je procenjeno da je star oko 700 godina, nalazi se otvor koji vodi do šupljeg dela.

“Šupljina je napravljena u prstenu kako bi iz nje mogao da se neprimetno sipa otrov u čašu”, piše u saopštenju vlasti grada Kavarne.

Na istom mestu je u poslednje dve godine nađeno više od 30 komada srednjevekovnog nakita, ali nijedan ne može da se poredi sa ovim prstenom.

– To je jedinstven prsten. Ne sumnjam da je rupa u njemu načinjena sa namerom i da je on nošen na desnoj ruci, jer je rupa smeštena tako da se može prekriti prstom, kako bi otrov mogao da se sipa u pravom trenutku. On nije nošen stalno, već samo po potrebi – izjavila je Boni Petrunova, zamenica direktora Nacionalnog arheološkog instituta i muzeja u Sofiji.

Petrunova je rekla da je prsten verovatno korišćen kao tajno oružje političkih ubistava u vreme dok je despot Dobrotica vladao tadašnjom Dobrudžom.

– Otkriće bi moglo da reši mnoge neobjašnjive smrti aristokrata bliskih Dobrotici – rekla je Petrunova.

Slični članci