недеља, 21. април 2024. - 19:50

„Dinosaurusi u dvoboju“ na aukciji

Udarac čekića i „samo“ nekoliko miliona dolara biće potrebno nekom kolekcionaru da kući odnese ostatke dva dinosaurusa u smrtonosnom zagljaju. „Dinosaurusi u dvoboju“, kako je fosil nazvan, naći će se uskoro na aukciji u Njujorku. Naučnici negoduju i tvrde da bi proučavanje fosila moglo da dovede do velikog otkrića.

Jedan od najinteresantnijih pronađenih fosila dinosaurusa, nažalost, nikad neće stići do muzeja, pošto će biti ponuđen na auckiji u Njujorku, a očekuje se da dostigne cenu između sedam i devet miliona dolara.

Mesto gde su „Dinosaurusi u dvoboju“ pronađeni
Mesto gde su „Dinosaurusi u dvoboju“ pronađeni

Veliki broj strasnih kolekcionara sa dubokim džepovima želeće da u svom vlasništvu imaju ovaj jedinstven fosil dva dinosaurusa u borbi za život.

„Dinosaurusi u dvoboju“, kako je fosil nazvan, pronađeni su 2006. godine na privatnom posedu u Montani, pa, prema američkom zakonu, pripadaju vlasniku imanja.

To je ujedno rastužilo veliki broj naučnika koji su se nadali da će dobiti priliku da ga detaljnije prouče, ne samo zbog smrtonosnog zagrljaja u kojem se dinosaurusi nalaze, već i zato što bi jedan mogao da prestavlja potpuno novu vrstu.

Prema izveštaju naučnika Petera Larsona Instituta „Blek hils“, jedan od dinosaurusa je Nanotyrannus lancensis, koji podseća na umanjenu verziju zloglasnog Ti-reksa. Drugi je Chasmosaurine ceratopsian, rođak triceratopsa.

Ono što posebno izdvaja ovaj fosil od drugih jeste što naučnici na osnovu njega mogu da reše misteriju da li je Nanotyrannus lancensis posebna vrsta ili samo mali Ti-reks.

Kostur repa Chasmosaurine ceratopsian
Kostur repa Chasmosaurine ceratopsian

Larson tvrdi da je to posebna vrsta, što bi, ukoliko bi bilo potvrđeno naučnim proučavanjem, dovelo do utvrđivanja potpuno nove vrste dinosaurusa.

Osim toga, fosil biljojeda Chasmosaurine ceratopsian je najkompletniji kostur koji su naučnici videli, a on bi takođe mogao da dovede do otkrića nove familije dinosaurusa.

Fosili oba dinosaurusa su izuzetno dobro očuvani tokom miliona godina. Larson tvrdi i da na njima ima ostataka kože, a možda i proteina, odakle bi toliko toga moglo da se sazna.

Slični članci