недеља, 19. мај 2024. - 23:28

Pronađen rep dinosaurusa star 72 miliona godina

Tim arheologa pronašao je fosilne ostatke 72 miliona godina starog repa dinosaurusa u pustinji na severu Meksika, saopštio je Nacionalni institut za antropologiju i istoriju.

Rep dinosaurusa dug je pet metara
Rep dinosaurusa dug je pet metara

Tim koji čine arheolozi i studenti sa Instituta i Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksiko identifikovali su da je reč o hadrosauru, dinosaurusu pačjeg repa. Rep je pronađen u blizini grada General Sepeda i činio je gotovo polovinu dužine zveri.

Osim što je neobično dobro očuvan, rep dužine pet metara je prvi pronađen u Meksiku, rekao je direktor Instituta Fransisko Agilar. Stručnjaci su pronašli 50 repnih pršljenova potpuno očuvanih pošto su 20 dana u pustinji pažljivo uklanjali sedimentarne stene koje su prekrivale kosti dinosaurusa.

Osim repa, stručnjaci su pronašli i druge fosilne ostatke kostiju, uključujući i jedan kuk dinosaurusa, prenosi Rojters. Novo otkriće moglo bi da pruži dodatne informacije o hadrosaurusima i bolestima koje su ih pogađale pošto je već utvrđeno da su dinosaurusi patili od tumora i artritisa.

Ostaci dinosaurusa pronađeni su u brojnim delocima Koahuile, države na severu Meksika ali su repovi prilično retkli. Agilar kaže da Meksiko ima bogatu paleontološku istoriju i da, pošto je centralni deo severnog Meksika pre 65 miliona godina bio obala, arheolozi pronalaze ostatke kako vodenih tako i kopnenih životinja.

Izvor: Tanjug

Slični članci