недеља, 10. децембар 2023. - 11:28

На северу Египта откопан град који је постојао пре 4000 година

САЧУВАНИ ФРАГМЕНТИ КУЋА И КРАЉЕВСКИХ ДВОРОВА, КАО И НЕКРОПОЛЕ СА ГРОБНИЦАМА ИСКЛЕСАНИМ У КАМЕНУ

Био je опасан тврђавом висине четири метра, чији је део, изграђен од опеке, сачуван до наших дана

АРХЕОЛОЗИ су на северу Египта пронашли древни град из доба Средњег царства фараона, који је цветао пре отприлике 4000 година.

За време ископавања у провинцији Каљубија, пронашли су остатке насеља која датирају 2000-1700 г. пре н.е.

Према информацијама државног министарства за старине, које руководи научним истраживањима, древни град има у свом саставу стамбени део – сачувани су фрагменти кућа и краљевских дворова, као и некрополе са гробницама исклесаним у камену.

Град је у своје време био опасан тврђавом висине четири метра, чији је део, изграђен од опеке, сачуван до нашег времена.

Археолози су пронашли велики број покућства, укључујући посуде, лампе, као и различите амајлије, укључујући и инсекта котрљана који је био један од симбола Древног Египта.

Понегде је сачуван подни мозаик израђен од керамичких плочица од фајанса. На сличан начин, према речима научника, украшавали су подове у дворцима и касније – у време Новог царства фараона Рамзеса II  и Мернептаха већ у XIV пре н.е.

Према мишљењу историчара, град је у каснијем периоду свог постојања био под влашћу Хиксоса – групе номадских сточарских азијатских племена из предње Азије, који су освојили власт у Нижњем Египту средином XVII в. пре н.е. и који су касније тамо формирали своју династију владара.

На то, између осталог, указују рушевине храма бога Сотеха, којем су се клањали Хиксоси, а којег су стари Египћани упоређивали са једним од својих главних божанстава Сетом, као и неколико карактеристичних гробница.

Шеф департмана за Древни Египт у поменутом министарству, Адел Хусејн, наглашава да ископавања на истом локалитету трају већ неколико година, и да су само накратко прекидана за време револуције 2011. године.

„Овај објекат има веома битан значај за науку са тачке гледишта проучавања живота древних Египћана у периоду Средњег и Новог царства – све до грчко-римског доба”, истакао Хусејн.

Slični članci