среда, 24. април 2024. - 17:39

Otkriveno pet hiljada pećinskih slika

Arheolozi su pronašli gotovo 5.000 pećinskih slika koje su naslikali lovci-sakupljači u planinskom vencu na severoistoku Meksika, lokaciji gde se do sada nije znalo za postojanje neke prekolumbovske grupe ljudi.

novootkriveni crteži

Žute, crvene, bele i crne slike ljudi, jelena, guštera i buba pokazuju da su ove grupe lovile, pecale i sakupljale hranu, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju.

Na zidovima pećina su naslikane i verske, astronomske ali i apstraktne scene i većina njih je u veoma dobrom stanju.

Arheolozi još nisu uspeli da utvrde koliko su stare slike – njih 4.926 – ali će uskoro sprovesti hemijske i radiokarbonske analize kako bi to saznali, piše AFP.

Pronađene slike pokazuju da su njihovi autori bili lovci-sakupljači
Pronađene slike pokazuju da su njihovi autori bili lovci-sakupljači

Drevne slike pronađene su na 11 različitih mesta u pećinama i planinskim prolazima opštine Burgos u državi Tamaulias koja se graniči sa SAD. Više od 1.550 slika otkriveno je na jednoj lokaciji nazvanoj „Pećina konja“.

„Ovo je važno otkriće jer smo sa njim uspeli da dokumentujemo prisustvo prehispano grupa u Burgosu gde smo do sada govorili da ih nije bio“, rekla je arheolog Marta Garsija Sančez sa Univerziteta Zakatekas.

Slike su delo tri grupe – Guaholotesa, Ikonopolosa i Pintosa. Postoje dokazi da su se i druge grupe kretale planinskim vencem San Karlos poput Kadimasa, Konajenesa, Medikviljosa, Meckvitesa, Kometunasa i Kanaimesa.

„Ove grupe su gotovo 200 godine izbegavale špansku vlast. Pobegli su u planine San Karlos jer su tamo imali vode i životinje i bijke za jelo. Španci nisu odlazili u ove planine“, objasnila je Garsija Sančez.

Slični članci