понедељак, 20. мај 2024. - 04:48

U jednoj pećini na jugu Kine pronađeni fragmenti grnčarije stari 20.000 godina

Fragmenti grnčarije

Keramički fragmenti koji su pronađeni u jednoj pećini na jugu Kine potvrđuju starost od 20.000 godina, čineći je najstarijom poznatom grnčarijom na svetu, kažu arheolozi.

Istraživački tim kineskih i američkih naučnika, je utvrdio da su fragmenti velike posude, pronađene u pećini Xianrendong u provinciji Jiangxi, stari 20.000 godina. Ovo otkriće  je pomerilo granicu nastanka grnčarije za 10.000 godina.

Vu Ksiaohong, profesor arheologije i muzeologije na Pekingškom univerzitetu je rekla:

„Veoma smo uzbuđeni zbog nalaza koji je rezultat napornog rada koje su radile generacije naučnika.“, rekla  je Vu. „Sad možemo da istražujemo zašto je grnčarija u tom trenutku postojala, koja je upotreba ovih sudova, i kakvu ulogu je igrala u opstanaku ljudskih bića.“

Vu, hemičar po obrazovanju, rekala je da  su neki istraživači bez sumlje procenili da bi komadi grnčarije mogli biti stari 20.000 godina.

„Mislili smo da je to nemoguće, jer konvencionalna teorija koja kaže da je grnčarija izmišljena nakon prelaska na poljoprivredu i koja se koristila u ljudskim naseljima.“

Ali tim koji uključuje eksperte sa Harvard i Boston univerziteta – bio je u stanju da izračuna starost fragmenata grnčarije sa takvom preciznošću da su naučnici bili zadovoljni svojim rezultatima, rekla je Vu.

Slični članci