недеља, 21. април 2024. - 19:02

Otkrivena zelena karta za stari Rim

U Viminacijumu otkrivena nova dragocenost „legionarska diploma“ na bronzanoj ploči. Vlasnik dokumenta veteran koji je u vojnoj službi proveo 25 godina

NOVU dragocenost, deo „legionarske diplome“ iskopali su arheolozi iz crnice njiva starog Kostolca koje pokrivaju ostatke Viminacijuma, prestonice rimske provincije Gornje Mezije, koja se prostirala na teritoriji današnje Srbije. Reč je o bronzanoj ploči – ličnoj karti – koju su legionari „peregrini“ rođeni izvan Italije dobijali posle 25 godina vojničke službe i njome sticali za sebe i svoje potomke sva prava rimskog građanina.

Arheolozi kažu da je reč o fantastičnom otkriću jer je od nekoliko stotina hiljada ovakvih diploma do sada u svetu pronađeno samo nekoliko stotina primeraka rimskih „zelenih karti“. Vrednost ovakvog nalaza je ogromna za nauku jer daje precizne podatke o vlasniku dokumenta i vremenu kome je živeo. Naime, na diplomi je pre svih drugih ispisano ime aktuelnog rimskog imperatora koji veteranu daruje građanski status, zatim ime i poreklo vlasnika i njegovih roditelja, supruge i njenih roditelja, dece, legije u kojoj je služio, oficira koji su mu zapovedali.

– Od malog broja rimskih vojničkih diploma najveći broj je pronađen upravo na našem prostoru, oko Viminacijuma i Sirmijuma – kaže prof. dr Miomir Korać, direktor arheološkog parka Viminacijum. – Ova koju smo upravo otkrili potiče verovatno iz prvog veka i još je jedan dokaz da su najbolje legije regrutovane sa prostora današnje Srbije. U tom svetlu treba posmatrati i mit da je rimsko božanstvo rata Mars rođen negde između Mezije i Trakije. To je najverovatnije nastavak mnogo starijeg kulta s ovih prostora.

Rimska vojnička diploma nije se lako sticala, za njeno dobijanje bio je potrebno ratovati i preživeti tokom 25 dugih godina tokom kojih su legije premeštane po teritoriji cele imperije, od Afrike do Britanije. Jedna primerak ovog važnog dokumenata „otkucanog“ na dve bronzane ploče i overen pečatima sedam svedoka čuvan je u centralnom arhivu hrama Jupitera u Rimu, a drugi je kao najveće blago čuvao veteran, a zatim njegova porodica.

– Legionar je diplomom dobijao građansko pravo, što mu je garantovalo bolji položaj pred sudom i smanjenje poreza, mogućnost da ozakoni brak, a svi njegovi potomci su postajali rimski građani – obajšnjava prof. dr Korać. – Takođe, veteran je dobijao i imanje, baš kao ono na kome smo pronašli ovu dragocenu diplomu. Ono je bilo veoma veliko i nalazilo se izvan gradskih zidina, a površina vile rustike u kojoj je naš veteran živeo bila je, prema preliminarnim rezultatima iskopavanja, veća od 600 kvadratnih metara.

Vojničke diplome su izdavane u mnogo manjem broju posle ukaza imperatora Karakale, koji je krunisan upravo u Viminacijumu, jer je ovaj vladar dao građansko pravo svim stanovnicima s teritorije tadašnjeg carstva.

Izvor ‚‚ Novosti.rs „

Slični članci