петак, 8. децембар 2023. - 20:56

Makedonija dobila kopiju Zlatne maske

Muzejska kopija Zlatne maske koju su 1930. pronašli srpski arheolozi u Trebeništu kod Ohrida, danas je u Skoplju uručena ministru kulture Makedonije Elizabeti Kančeskoj-Milevskoj od njenog resornog kolege u Vladi Srbije, ministra kulture, informisanja i informacionog društva Predraga Markovića.

Zlatnata maska pronađena u Trebeništu čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Kančevska Milevska je rekla da je kopija izuzetno značajnog artefakta, Zlatne maske iz Trebenište koja se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

– Reč je o muzejskoj kopiji neprocenjivog artefakta, koji je 30-tih godina prošlog veka otkriven na teritoriji Republike Makedonije. Čuvaće se i javnosti će biti izložen u novom Arheološkom muzeju, rekla je Kančeska-Milevska.

Ona je objasnila da je Ministarstvoto kulture Makedonije preko Uprave za zaštitu kulturnog nasleđa uputilo Ministerstvu kulture Srbije zahtev za izradu muzejskih kopija arheoloških predmeta koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu. Kako je precizirala, zahvaljujući dobroj koordinaciji između institucija Makedonije i Srbije, muzejsku kopiju Zlatne maske iz Trebeništa imaće i makedonski muzej. Dodala je da ovaj postupak predstavlja gest jednog velikog prijateljstva između makedonskog i srpskog naroda.

– Nalazi „Zlatne maske“ u makedonskoj nauci su među najvrednijim artefaktima otkrivenim u poznatoj nekropoli nadomak sela Trebeništa, kod Ohrida. Dve od njih danas se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu, a dve u Sofijskom arheološkom muzeju, rekla je Kančeska-Milevska.

Ministar Marković je istakao da je muzejska kopija dar makedonskom narodu i makedonskoj državi, gest Srbije i Narodnog muzeja u Beogradu.

Danas je u Skoplju ukazano da su dvoje resornih ministara kulture pre nepun mesec dana potpisali Program kulturne saradnje između Makedonije i Srbije za period 2012-2014. godina.

– Redifinisali smo naše dobre i prijateljske odnose. Imamo veliku i bogatu razmenu mnogih projekata iz svih oblasti u delu kulture, kao i institucionalnu soradnju, ocenila je Kančeska-Milevska.

Izvor ‚‚ Spona „

Slični članci