понедељак, 11. децембар 2023. - 06:44

Na Medijani pronađena skulptura boginje Dijane

Na arheološkom nalazištu Medijana u Nišu pronađena mermerna glava ženskog božanstva Dijane, odnosno Artemide, prenosi Medijski istraživački centar. Arheolozi su pronašli skulpturu u drugoj fazi radova u okviru projekta “Konstantinova vila 2010-2013”.

– Pretpostavljamo da se radi o glavi boginje Dijane, odnosno Artemide. Po stilskim odlikama i kvalitetu rada prepostavljamo da potiče iz drugog veka naše ere i da je ovde doneta prilikom uređenja vile. Nije, međutim, iskučeno da skulptura potiče i iz trećeg pa i četvrtog veka. Dodatne analize koje ćemo uraditi pokazaće tačan period iz koga skulptura potiče. Radi se o izuzetnom nalazu, koji je po svemu poseban– rekla je Nadežda Gavrilović za MIC.

Projekat “Konstantinova vila 2010-2013” realizuje se u saradnji Arheološkog instituta u Beogradu, Narodnog muzeja u Nišu i Zavoda za zaštitu spomenika Niš. Ministarstvo kulture je za ove radove dalo 6,4 miliona dinara.

Kako je ranije najavljeno, vila na Medijani će do sredine decembra u potpunosti biti revitalizovana do 2013. godine i obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Slični članci