понедељак, 11. децембар 2023. - 20:04

Pronađena prestonica civilizacije Hiksosa

U severnom delu delte Nila austrijski arheolozi pronašli su podzemne ruševine nekadašnje prestonice civilizacije Hiksosa koja je vladala Egiptom pre 3.500 godina.

 

Austrijski arheolozi pronašli su u severnom delu delte Nila podzemne ruševine nekadašnje prestonice malo poznate civilizacije Hiksosa koja je vladala Egiptom pre 3.500 godina, saopštilo je egipatsko ministarstvo kulture.

Ratnički narod iz Azije koji je, kako se veruje, semitskog porekla, vladao je Egiptom jedan vek, od 1664. do 1569. godine pre nove ere, a Avaris, nedaleko od današnjeg grada Tel al Dabe, bio je njihova letnja prestonica.

“Radarski snimci pokazali su kompletan podzemni grad, sa ulicama, kućama i hramovima”, naveo je šef egipatskog odseka za antikvitete Zahi Havas, prenose svetske agencije.

Vođa austrijskog tima Irena Miler dodala je da je cilj projekta bio “utvrđivanje veličine drevnog grada”. Arheolozi su unutar grada pronašli luku, kao i nekadašnju pritoku Nila i dva ostrva.

Delta Nila u Egiptu je gusto naseljena, zbog čega je iskopavanje otežano, za razliku od južnog dela zemlje, u kojem se nalaze njegovi čuveni hramovi i grobnice.

Austrijski arheološki tim na nalazištu radi od 1975. godine.

Slični članci