понедељак, 11. децембар 2023. - 19:00

Nalazačima antičkog blaga 3,6 miliona evra

Nezaposleni Britanac koji je detektorom za metal otkrio basnoslovno anglo-saksonsko blago iz 7. veka i vlasnik polja na kojem su dragocenosti nađene, podeliće 3,28 miliona funti (3,63 miliona evra), saopštio je Britanski muzej u Londonu.

Visinu nagrade odredio je Komitet za procenu blaga, nezavisna institucija nadležna da odredi vrednost takvih otkrića u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.
Sumu će ravnopravno podeliti Teri Herbert (55) koji je blago pronašao u julu, u Stafordširu, i vlasnik livade Fred Džonson (65).
Džonson je ocenio da je suma koja će im biti dodeljena pravična i razumna“.
„Ne verujem da smo mogli da očekujemo više“, rekao je on jednom lokalnom listu.
Herbert je naveo da mu je pronalazak blaga „pričinio mnogo više zadovoljstva nego da je dobio na lutriji“ i da planira da kupi kućicu.

Najznačajniji primerci otkrivenog blaga, koji su trenutno izloženi u Britanskom muzeju u Londonu, mogu se videti na sajtu www.staffordshirehoard.org.uk.
Herbert je na imanju svog prijatelje Džonsona otkrio više od 1.500 raznovrsnih predmeta, uglavnom komada oružja, izrađenih od zlata i srebra, ukrašenih dragim kamenjen. U Britaniji to otkriće porede sa pronalaskom Tutankamonovog blaga.

Izvor ‚‚ Blic

Slični članci