понедељак, 11. децембар 2023. - 20:44

Arheolog amater otkrio najveće anglosaksonsko blago

Amaterski lovac na blago je, tumarajući engleskim imanjem, detektorom za metal naišao na ono što neki smatraju najvećim ikad otkrivenim anglosaksonskim blagom. Britanski arheolozi objavili su u četvrtak da se radi o ogromnoj kolekciji zlatnih i srebrnih krstova, dekorisanih mačeva i drugih predmeta.

Prnađeno blagoJedan od stručnjaka je rekao da bi blago moglo da napravi preokret u razumevanju Anglosaksonaca, germanskog naroda koji je vladao Engleskom od 5. veka do osvajanja Normana 1066. godine. Drugi smatraju da bi se otkriveno blago moglo svrstati u najpoznatija istorijska blaga Britanije.

“Ovo fantastično otkriće se pojavilo potpuno neočekivano,“ rekao je za agenciju Associated Press Rodžer Bland, koji je rukovodio iskopavanjima. “To će nas podstaći da ponovo razmislimo o ranom srednjem veku,“ rekao je on. Riznica iz 7. veka, koju je pre dva meseca na imanju u zapadnoj Engleskoj pronašao pedesetpetogodišnji Teri Herbert, broji oko 1 500 predmeta od zlata i srebra, a neki od njih ukrašeni su dragim kamenjem. Predmeti su napravljeni sa takvom umešnošću, da se smatra da su pripadali kraljevskoj porodici. Herbert, koji inače živi u gradu Burntvudu, pronašao je zlato na prijateljevoj farmi petog jula, a sledećih pet dana je proveo pretražujući polje, nadajući se da će naći ostatak riznice.

‘Zamislite da ste kod kuće i neko konstantno ubacuje novac u vaše poštansko sanduče, eto tako je to bilo,“ kaže Herbert. “Kada bih otišao na spavanje, pred očima su mi se prikazivali zlatni predmeti,“ otkriva on. “Riznica je zvanično proglašena blagom od strane islednika, što znači da joj sada predstoji procena stručnjaka, a zatim će biti prodata nekom od muzeja. Prihod će biti podeljen između Herberta i njegovog prijatelja, vlasnika farme, čiji identitet nije obelodanjen. Tačna lokacija iskopine se zbog mogućih pljački čuva u tajnosti. Robert Bland ne želi da obelodani tačnu vrednost riznice, ali kaže da se radi o “sedmocifrenoj sumi.“ Herbert tvrdi da je ovo iskustvo bilo “mnogo zabavnije nego dobitak na lutriji“, dodajući da je jedan ekspert uporedio njegovo otkriće sa pronalaženjem Tutankamonove grobnice. “ Samo sam se zacrveneo kada sam to čuo. Podišli su me žmarci,“ rekao je on. Riznica se čuva u birmingemskom muzeju, a neki predmeti će biti izloženi od petka.

“Količina zlata je zadivljujuća, ali još značajnije je to da je zanatstvo savršeno,“ kaže arheolog Kevin Leji, koji je radio na katalogizaciji riznice. “Ovo je najbolje što su anglosaksonski kovači mogli da naprave,“ tvrdi on. Leji smatra da, ipak, imamo još mnogo tada da naučimo o ovom blagu, njegovoj svrsi i poreklu. “Čini se da je u pitanju zbirka trofeja, ali je nemoguće reći da li riznica predstavlja plen iz jedne bitke ili se radi radi o dugoj i veoma uspešnoj vojnoj karijeri,“ istakao je arheolog. ‘

‘Takođe je teško reći ko su bili prvobitni ili konačni vlasnici, ko im je blago oduzeo, zašto su ga zakopali i kada su to učinili. O ovome će se raspravljati decenijama,“ smatra Leji. Bland se složio s tim, tvrdeći da su arheolozi i dalje zbunjeni funkcijom mnogih pronađenih predmeta. “Mnogo je misterije u tome,“ kaže on. Lesli Vebster, stručnjak za Anglosaksonce koji je radio u odeljenu za praisoriju Britanskog muzeja, kaže da je ovo otkriće “potpuno jednako otkriću Lindisfarnskog jevanjđelja’. ‘ Radi se o poznatom rukopisu, nastalom otprilike u istom periodu.

Izvor ‚‚ E-novine

Slični članci