петак, 8. децембар 2023. - 20:29

Arheolozi u Rumuniji otkrili brod koji je potonuo u 2. veku naše ere

Ronioci Bavarskog društva podvodne arheologije otkrili su u delti Dunava u Crnom moru u Rumuniji brod koji je potonuo u 2. veku naše ere. O tome je saopštila agencija AGERPRES

„Mislim da je ovo veoma važno otkriće jer je brod odlično očuvan“, rekao je na konferenciji za medije direktor društva Tobijas Flederer. „Mi smo već podigli na površinu deo trupa broda radi detaljnije analize“, dodaje on

Na brodu su ronioci-arheolozi iz Nemačke pronašli mnogobrojne amfore.

Bavarsko društvo podvodne arheologije i Institut za eko-muzejska istraživanja „Gavrilo Simion“ iz grada Tulča, koji se nalazi na delti Dunava, potpisali su ove godine protokol o saradnji.

Dokument predviđa stvaranje prvog rumunskog centra podvodnih arheoloških istraživanja u Tulči. Vrednost projekta koji obuhvata celu crnomorsku obalu Rumunije, uključujući i deltu Dunava, iznosi dva miliona evra, izjavio je predstavnik Instituta Džordže Nucu.

Do danas su predstavnici bavarskog društva i rumunskog instituta zajedno istražili obalu u oblasti grupe jezera Razim-Sinoe, pored dakijske tvrđave Argamum i ostrva Biserikuce i u oblasti tvrđave Noviodunum, takođe na Dunavu.

Morski talasi odavno su na tim obalama izbacivali antičku keramiku, koju je skupljalo lokalno stanovništvo. Arheolozi su tvrdili da se na dnu nalaze potonuli brodovi, ali se ispitivanja nisu vršila zbog nedostatka sredstava.

Bavarsko društvo podvodne arheologije, osnovano 1984. godine i koje ima oko 70 ljudi, vrši nadzor podvodnih kulturnih nasleđa Uneska.

Delta Dunava, u koju spada i deo crnomorske obale Rumunije, od 1991. godine ulazi u spisak objekata svetskog prirodnog nasleđa Uneska.

(sputniknews.com)

Slični članci