среда, 24. април 2024. - 17:15

AMATERI OTKRILI VELIKO BLAGO: Detektorima metala našli bronzane ostatke iz rimskog doba

Traženje stvari detektorima metala zahteva puno strpljenja. Verovatno ćete iskopati solidan broj eksera, kovanica i čepova, ali uvek postoji potencijalna mogućnost da ćete naići i na nešto znatno zanimljivije. Kao, na primjer u slučaju dvojice sretnika iz Glouchestershirea, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pete Cresswell i njegov zet Andrew Broughton nedavno su otkrili gomilu blaga iz drevnog Rimskog Carstva, koje potiče iz četvrtog veka, piše IFLScience.

Blago se sastoji od raznih bronzanih predmeta, od malih posudica do velikog bronzanog kipa. Ali prava zvezda pronalaska je izuzetno detaljan jedinstven pas sa isplaženim jezikom.

Četvoronožna životinja stoji uspravno sa otvorenim ustima i jezikom koji slobodno visi.

„Najveličanstvenije od svega je stvarno detaljan kip stojećeg psa“, izjavio je službenik za nalaze Kurt Adams.

Stručnjaci smatraju da se radi o kipu koji leči, koji bi mogao da potiče iz još neotkrivenog rimskog hrama. Međutim arheolozi smatraju da je najverovatnije povezan sa rimskim hramom u Lydneyu.

Gotovo odmah nakon što su otišli, ljudi su i zaboravili da su Rimljani tamo uopšte i bili. Mislili su da su rimske ruševine dom vilenjaka, patuljaka i goblina.

Zanimljiva činjenica – JRR Tolkien je posetio arheološke iskopine hrama u Lydneyu kada je radio na Hobbitu. Mnogi misle da je upravo to mesto dalo slavnom piscu inspiriraciju za Shire.

Slični članci