понедељак, 11. децембар 2023. - 07:15

U kineskoj skulpturi pronađena retka novčanica iz dinastije Ming

Australijski stručnjaci za umetnost pronašli su veoma retku papirnu novčanicu iz vremena kineske carske dinastije Ming sakrivenu u antičkoj drvenoj skulpturi koja je trebala da bude prodata na aukciji.

Kinesko pismo na zgužvanoj novčanici pokazuje da je ona bila izdata u trećoj godini vladavine Zhu Yuanzhanga, prvog cara dinastije Ming, što odgovara 1371. godini po julijanskom kalendaru. Natpis takođe upozorava eventualne falsifikatore da se suočavaju sa smrtnom kaznom odsecanjem glave, ako se odluče na korak falsifikovanja ove novčanice.

645 godina stara novčanica pronađena je u unutrašnjosti drvene skulpture glave „luohana“, verske figure kineskog budizma, koja je nekad bila sastavni deo enterijera domova i javnih hramova, izjavio je Paul Sumner, izvršni direktor Mossgreen’s Auctionsa u Melburnu, gde je novčanica i otkrivena.

Veoma malo ovih novčanica iz vremena dinastije Ming je opstalo do danas. Novčanice ovog vremena su mnogo veće od modernog papirnog novca.

Kinesko pismo i zvanični pečati u crvenom i crnom mastilu prikazuju valutu vrednosti „jednog guana”. Jedan guan je vredeo 1000 bakarnih kovanica odnosno 28 grama čistog srebra.

U vreme izdavanja ove novčanice, papirni novac je bio gotovo nepoznat izvan Kine. Prve evropske papirne novčanice datiraju tek iz sredine 17. veka.

Sudeći prema datumu na novčanici i datiranju skulpture u kojoj je pronađena, izgleda da je novac bio sakriven kao deo verskog rituala. Inače, nije retkost da su u antičkim kineskim figurinama pronalaženi takvi simboli, poput zapisa na papiru, zrna riže i komadi poludragog kamenja. Ipak, smatra se da je novčanica ovako velike vrednosti izuzetan pronalazak i dokaz bogatstva onog ko je prineo ovu žrtvu.

Slični članci