недеља, 19. мај 2024. - 22:18

Šokantne sličnosti između drevnih civilizacija

Jedno od brojnih pitanja vezanih za drevnu istoriju jeste zašto su drevne civilizacije pravile piramide širom sveta. Da li su te drevne civilizacije bile na neki način povezane? Zašto su pratile gotovo identični arhitektonski šablon? Da li su imale istog instruktora? Ima brojnih neodgovorenih pitanja kada se govori o drevnim civilizacijama i njihovom razvoju.

Postoje mnoge neverovatne sličnosti među praistorijskim civilizacijama koje dokazuju da one dele univerzalno naučno znanje iako mejnstrim stručnjaci veruju da je to nemoguće.

Počnimo samo od piramida. Ovi veličanstveni drevni spomenici se mogu naći u svim uglovima sveta i svim mogućim drevnim kulturama i još uvek predstavljaju pravu arhitektonsku enigmu. Drevni Egipćani, drevni Kinezi, civilizacije pre Inka, Inke, Asteci i Maje, ali i mnoge druge drevne kulture su napravile piramide koje i dan-danas postoje.

Niko ne zna koja je njihova prava svrha. Da li su služile kao grobnice, kao skladišta ili kao spomenici bogovima? Da nisu možda korišćene za prikupljanje prirodne energije planete i univerzuma?

Misterija se značajno produbljuje ako uzmete u obzir da su neke od piramida, poput onih u Gizi, napravljene u skladu sa astronomskim položajima. Neke od piramida su tako napravljene da se poklapaju sa određenim sazvežđima.

Ono što je naročito interesantno je da sve piramide širom sveta manje-više podsećaju jedne na druge. U svakom slučaju, nepoznato je kako su drevne civilizacije uspele da naprave slične spomenike u različitim krajevima sveta.

Pored piramida, metalne spone su takođe faktor koji povezuje različite drevne civilizacije. Tragovi ove davno izgubljene tehnologije se mogu pronaći u megalitskim hramovima i brojnim drugim praistorijskim spomenicima širom sveta.

Koja je njihova svrha? Još važnije pitanje je kako je ona dospela u sve krajeve sveta? Dokazi o postojanju metalnih spona se mogu pronaći u građevinama drevnih Egipćana, drevnih Grka, civilizacija pre Inka, Inka i mnogih drugih. Da li je moguće da su svi drevni graditelji imali istog učitelja? Da li su oni pratili isti šablon kao pri izgradnji piramida?

Ove spone su otkrivene u Tihuanaku, Olantajtambu, Korikanči, Jurok Rumi, Mesopotamiji, Egiptu i Kambodži.

Iako naučnici nisu sigurni koja je njihova prava svrha, smatra se da su imale ceremonijalnu namenu, ali su možda i služile za povezivanje velikih kamenih blokova.

Svastika je još jedan važan simbol koji je rasprostranjen svuda širom planete. Takođe, ukoliko ste mislili da ovaj simbol predstavlja zlo i smrt, niste u pravu. Svastika je simbol mira i prosperiteta i predstavlja veoma pozitivan simbol.

Svastiku su koristile brojne kulture i drevne civilizacije u istoriji. Reč svastika potiče iz Sanskrita i znači „ono što je dobro“. Ona je u hinduizmu sveti simbol povezan sa srećom i prosperitetom.

Arheolozi su vodili brojne rasprave o poreklu svastike, a nedavna istraživanja su pokazala da je najstariji objekat sa motivom svastike ptica napravljena od kljove mamuta koja je pronađena u paleolitskom naselju Mezine u Ukrajini, a koja potiče iz perioda između 10.000. i 12.000. godine pre nove ere.

Kultura Vinča je jedna od najstarijih kultura koja je koristila simbol svastike. U Aziji mnoga preduzeća danas koriste svastiku kao svoj zvaničan simbol.

Arheolozima i istoričarima nije jasno kako se simbol svastike raširio širom čitave planete.

Poslednji u nizu simbola prisutnih svuda u svetu jeste simbol šišarke. On se može pronaći svuda od drevne Mesopotoamije do drevnog Rima i predstavlja jedan od najmisterioznijih drevnih simbola.

Prema rečima mnogih istraživača, šišarka ukazuje na najviši stepen spiritualne prosvetljenosti i kao takav je priznat u mnogim drevnim kulturama i urezan u spomenike i umetnička dela Indonežana, Vavilonaca, Egipćana, Grka i Rimljana.

Interesantno je da šišarka u svim drevnim kulturama označava isto, a simbolizuje tajni zakržljali organ – epifizu, poznatu još i kao „treće oko“.

Isto kao i piramide, metalne spone i svastika, simbol šišarke je takođe prisutan u svim krajevima sveta, iako naučnici nemaju pojma kako je došlo do rasprostranjenosti ovih drevnih simbola.

(Webtribune)

Slični članci