субота, 25. мај 2024. - 13:17

Najveća grobnica ikada pronađena u Egiptu, KV5 puna tajni i blaga

Blago Tutankamona se označava kao najveće otkriće Egipta. Međutim, u Dolini kraljeva je 1995. godine otkrivena još jedna veličanstvena tajna – grobnica 52 sina Ramzesa II.

Grobnica KV5 se nalazi na samo 70 metara od Tutankamonove grobnice. O njenom postojanju se zna već više od vek ali je lokacija i dalje nepoznata.

Prva osoba koja je pokušala da je pronađe je Džejms Barton, koji je iskopavao oblast tridesetih godina 19. veka. Hauard Karter je takođe pokušao da je pronađe, a lokacija grobnice je konačno otkrivena tek 1985. ili 1986. godine  pomoću radara koji može da prodre ispod zemlje.

Prvo iskopavanje je počelo 1987. godine, a 1995. godine je navedeno da je pronađena statua boga Ozirisa i da su pronađene brojne odaje i grobnica koja je verovatno najveća grobnica ikada otkrivena u Egiptu.

Natpis na zidovima ove grobnice sadrži tronsko ime Ramzesa II. Istraživači su ubrzo otkrili da je to grobnica u kojoj su sahranjena njegova deca.

Grobnicu su vekovima oštećivale poplave i oluje u Dolini kraljeva. Ona je takođe i pokradena puno puta u drevnim vremenima, najverovatnije za vreme vladavine Ramzesa III. Ostaci brojnih mumija koje su otkrili arheolozi su samo kap u moru blaga koje je zakopano u ovoj grobnici pre nekoliko hiljada godina.

Arhitektura grobnice je jedinstvena. Slična je stilu grobnica 18. dinastije i čini se da je izgradnja KV5 počela u tom periodu. Nepoznato je ko je naredio izgradnju ove veličanstvene grobnice. Veruje se da je to bio Amenotep III, ali ne postoje čvrsti dokazi za tu teoriju.

Slike KV 5 preuzete iz 3D modela
Slike KV 5 preuzete iz 3D modela

U proleće 1995. godine, tim egiptologa je ušao u produžetak grobnice na istoku i pronašao veličanstvenu odaju koja je, iako oštećena, očuvala predivan primer umetnosti iz perioda Novog kraljevstva. Statua boga Ozirisa stajala je nad grobovima ljudi koji su bili svedoci stvaranja istorije u Egiptu.

Ramzes II je umro kada je imao oko 90 godina. Veruje se da je imao između 100 i 200 dece. U Grobnici KV5 su sahranjena najmanje 52 sina faraona. Njihova imena su nepoznata, ali je moguće da će biti otkrivena u budućnosti. Istraživači su pronašli i kosti mladih žena, najverovatnije ćerki faraona.

Prvo dete koje je sahranjeno u grobnici je najverovatnije bio Amenherkepšef, prvorođeni sin faraona i njegove žene Nefertari. On je umro 1254. godine pre nove ere. Bio je krunisani princ najmanje 25 godina tokom vladavine svog oca, a njegova smrt je promenila istoriju dinastije.

Stanje očuvanja ljudskih ostataka je veoma loše. Istraživači su otkrili fragmente ljudskih i životinjskih kostiju i delove mumificiranih ljudskih ostataka. Delovi mumija su bili dobro zamotani i pripadali su muškim i ženskim adolescentima. Međutim, glava Amenherkepšefa je dobro očuvana, te su naučnici uspeli da rekonstruišu njegovo lice.

Reljefni prikaz iz hrama Abydosa, princ Amenherkepšef (levo) i Ramzes II (desno)
Reljefni prikaz iz hrama Abydosa, princ Amenherkepšef (levo) i Ramzes II (desno)

U grobnici je otkriveno puno dragocenih predmeta, uključujući i ćupove od alabastera, ispisane sarkofage od crvenog granita, nezavršene krečnjačke statue, amajlije i još mnoga druga bogatstva. Odaje su ukrašene detaljnim reljefima ofarbanim u plavo, crveno i belo.

Ramzes II je bio jedan od najvećih faraona 19. dinastije. Grobnice, hramovi i spomenici koji su izgrađeni za vreme njegove vladavine predstavljaju najimpresivnije simbole veličanstvenosti drevne egipatske civilizacije.

Nemoguće je pogoditi koliko je godina bilo potrebno da se završe radovi u grobnici KV5. Do 2006. godine je otkriveno 130 odaja od kojih je samo 7% istraženo. Sama veličina grobnice ukazuje na to da ima još brojnih tajni ove grobnice koje nisu otkrivene.

(Webtribune)

Slični članci