петак, 12. април 2024. - 20:50

MOĆNA KRALJEVSKA KRUNA PUNA MISTERIJE: Nisu je nosili vladari, korišćena je za bizaran običaj (VIDEO)

Arheolozi veruju da je kolekcija pripadala hramu Ein Gedi, prastarom mestu na kome su obavljani najznačajniji obredi

Arheolog Pesah Bar-Adon je 1961. godine tragao za starim relikvijima iz Mrtvog mora na obalama Nahal Mišmara u Izraleu, a onda je pronašao intrigantnu kolekciju artefakata među kojima se posebno izdvaja moćna kraljevska kruna.

Adon je pronašao “Nahal Mišmar kolekciju”, artefakte koji sadrže statue, alat, oružje čak i krune. Kolekcija datira iz bakarnog doba (4000 – 3500. godina pre nove ere) i istraživači veruju da je kolekcija imala veliki religijski značaj, a iako nemaju dovoljno dokaza (s obzirom na starost artefakata), iz kolekcije je ipak moguće zaključiti nešto o običajima i životu ljudi iz tog vremena.

Arheolozi veruju da je kolekcija pripadala hramu Ein Gedi, prastarom mestu na kome su vršeni najznačajniji obredi. Hram potiče iz bakarnog doba  kao i pronađeni artefakti, a nalazi se na 12 kilometara od mesta gde je Adon pronašao kolekciju.

Kolekciju čini 400 predmeta napravljenih od bakra, bronze, slonovače i kamena, ali jedan predmet se izdvaja u odnosu na ostale. To je jedna od pet kruna, za koju se veruje da je imala poseban značaj i da je korišćena pri ceremonijama sahranjivanja važnih ličnosti. Ova kruna je  najveća i najviše pažnje i veštine je uloženo pri njenom pravljenju. Mrtvim ljudima se stavljala na glavu kako bi, najverovatnije, simbolički pokazala da su oni kraljevi iako nemaju plave krvi.

Iako još nije utvrđeno šta označavaju ptice na vrhu, veruje se da su životinje predstavljale važne simbole u bakarnom dobu. Tako je među objektima pronađena statua trudnice zajedno sa ovnom, za šta se veruje da predstavlja simbol muške i ženske plodnosti. 

Kruna je izložena u Njujorku, na Institutu za istraživanje artefakata, a deo je izložbe “Gospodari vatre: Umetnost bakarnog doba iz Izraela”.

Arheolozi nisu uspeli da utvrde zašto su baš ovi predmeti skupljeni zajedno i pronađeni ovako daleko od hrama Ein Gedi. Neki nagađaju da je došlo do vremenske nepogode ili prirodne katastrofe pri kojoj su skupljeni najvredniji objekti i sakriveni na sigurno, drugi da su neki drugi razlozi u pitanju, a svrha Nahal Mišmar kolekcije ostaje misterija. 

Pogledajte video:

(Telegraf / Viralnova)

Slični članci