среда, 21. фебруар 2024. - 19:08

Mistična grobnica boga Ozirisa otkrivena u Egiptu

Neverovatno otkriće napravio je špansko-italijanski arheološki tim u Egiptu – drevnu reprodukciju legendarnog groba Ozirisa – boga mrtvih u egipatskoj mitologiji, pronađenog u nekropoli Abd el-Qurna na zapadnoj obali Tebe.

Grobni kompleks je ogromna struktura koja uključuje brojne komore i osovine. Sastoji se od masovnih dvorana koje podržava pet stubova i ima stubište koje vodi do grobnog kompleksa ukrašeno rezbarijima boga Ozirisa. Zidovi grobne sobe ukrašeni su i đavolima sa noževima, koji su, kako arheolozi kažu, tu postavljeni da bi zaštitili telo pokojnika.

Grob je izgrađen oko smaragdnog kipa Ozirisa, koji se nalazi u centralnom podrumu iz kojeg se dolazi do stubišta dužine devet metara. Iz tog stubišta postoji prolaz u drugu komoru dužine dodatnih šest metara koji povezuje još dve sobe.

Skica groba Ozirisa

Naučnici pretpostavljaju da je drevni grob sagrađen između 760. i 525. godine pre nove ere, što odgovara razdoblju vladavine 25. dinastije (760 -656 p. n. e.) i 26. dinastije (672-525 p. n. e.). Ova procena u velikoj meri temelji se na arhitektonskoj sličnosti novootkrivene grobnice sa drugim pogrebnim kompleksom posvećenog Ozirisu – takozvani Osireion smešten u gradu Abydosu u Luxoru.

Prema jednom članu objavljenom u magazinu Luxor Times, Ozirisova simbolika je vrlo očita u ovom drevnom grobu koji sadrži „veliko stubište od 3, 5 metara, dužine 4 metra i visokim stropom na dnu koje vodi do Netherworld-a i još jedan koji vodi direktno do kipa, koji je na višem nivou i idealno izolovan na „svom ostrvu“, kip Ozirisa, prazan hodnik oko njega što simbolizuje kanal za vodu, očekivana grobnica ispod kipa, čime se identifikuje pokojnik sa Ozirisom.“

U stvari, grobni komplekst delimično je otkrio Philippe Virey 1887. godine, ali je u putpunosti iskopan relativno skoro. Istraživački tim planira da nastavi istraživanje drevnog pogrebnog kompleksa do kraja 2015. godine.

(Freshpress)

Slični članci