петак, 29. септембар 2023. - 02:48

Misterija iz močvara Urala: 11.000 godina star drveni idol preti da potrese istoriju

Avgusta 2015. godine Šigir Idol priznat je kao najstarija poznata drvena skulptura. Prominentan dendrohronolog i arheolog procenio je starost statue na 11.000 godina, odnosno na holocenski period na kiraju prethodnog ledenog doba

Najstarija poznata drvena skulptura: Šigir Idol
Najstarija poznata drvena skulptura: Šigir Idol

Novi testovi i studije o misterioznom Šigir Idolu pokazale su da su i u regionu Urala postojale razvijene zajednice, nalik onima na Bliskom istoku za koje se smatra da su prenele civilizaciju u Evropu.

Avgusta 2015. godine Šigir Idol priznat je kao najstarija poznata drvena skulptura. Prominentan dendrohronolog i arheolog procenio je starost statue na 11.000 godina, odnosno na holocenski period na kiraju prethodnog ledenog doba.

Naučna zajednica moraće da preispita poreklo određenih tehnologija i kulturnih obeležja za koje se smatra da su došle sa Bliskog istoka, kako bi se utvrdila prava uloga ove kulture u evropskim okvirima.

Mahail Žilin, vodeći istraživač Instituta za arheologiju Ruske Akademije Nauka, ubeđen je da su lovci-sakupljači, koji su živeli na Uralu i u Sibiru pre 11.000 godina, dostigli visok nivo razvoja.

„Živeli su u harmoniji sa životnom sredinom i poznavali su je mnogo bolje nego što to moderan čovek može da zamisli“, rekao je Žilin.

Dendrohronolozi sa Nemačkog Arheološkog Instituta utvrdili su da je idol napravljen od sveže isečenog sibirskog ariša, a drvo je bilo bar 157 godina staro kada su zanatlije počel da je obrađuju.

Profesor Tomas Terberger veruje da je Šigir Idol jedno od izuzeznih remek dela Kamenog doba.

„Na osnovu naših istraživanja zaključilo smo da je evroazijska kultura pokretana ne samo sa Bliskog Istoka već i sa drugih podjednako razvijenih centara, od kojih je Ural sigurno bio jedan“, rekao je Terberger. Uz svu svoju specifičnost, Šigir Idol je i dalje obavijen velom misterije. Naime, nedavno je na poleđini idola pronađen sedmi crtež, vidljiv samo pod mikroskopom. Sa ostalih 6 prikaza urezanih u drvo, on čini priču sastavljenu iz osam karaktera.

Nažalost, niko još uvek nije shvatio značenje ove priče, kao ni čemu je idol bio namenjen i čime je napravljen.

Šigir Idol otkriven je 1890. godine u močvari između Jekaterinburga i Nižnjeg Tagila u Rusiji. Idol je izvlačen deo po dao, a po sastavljanju je utvrđeo da je visok 5.3 metra. Kasnije je donji deo (oko 1.93 metra) izgubljen, a vlasnik rudnika zlata na čijem je posedu idol pronađen, predao je ostatke Uralskom Društvu Prirodnih Nauka.

(RBTH)

Slični članci