понедељак, 20. мај 2024. - 05:35

Stotinu skrivenih divova: Tajna zabranjenih kineskih piramida

Dok se čitav svet divi egipatskim piramidama, na drugom kraju sveta uzdižu se slične građevine, ali one nisu ponos zemlje na čijoj se teritoriji nalaze.

Godine 1945. godine, jedan Amerikanac fotografisao je jednu kinesku piramidu, ali je ovaj dokaz njihovog postojanja bio skrivan u vojnim dosijeima narednih 45 godina.

Pored toga, mnogi američki piloti tvrdili su da su, dok su nadletali kineske očaravajuće krajolike, spazili mnoštvo ovakvih zdanja, a možda i najpoznatiji od njih je Džejms Gosman, koji je otkrio da je, leteći između Indije i Kine tokom Drugog svetskog rata, primetio ogromnu piramidu od belog kamena.

Do danas, kineske piramide ostale su gotovo nepoznate. Vlasti ove zemlje su dugo negirale postojanje misterioznih građevina, ali su mnogi očevici isticali da su sopstvenim očima u provinciji Šan-sji videli stotinak impozantnih građevina, od kojih je najveća Bela piramida (možda baš ona koju je Gosman tvrdio da je ugledao), čak dva puta veća od čuvene Keopsove.

Takođe, brojni satelitski snimci potvrdili su njihovo postojanje.

Pedeset godina nakon što se pojavila prva fotografija, kineske vlasti su dozvolile jednom strancu da kroči na ovo tlo – ali u pratnji kineskih arheologa. Naime, nemački istraživač Hartvig Hausdorf uživao je u prirodi Šan-sjia i pokušavao da otkrije njegove tajne, koje je kasnije obelodanio u knjizi „Bela piramida“, objavljenoj 1994. godine.

Godine 2000, Kina je objavila da se u regionu Šansi – severno od Šan-sjia – nalazi oko četiri stotine piramida.

On je tada fotografisao šest zanimljivih i drevnih građevina i zabeležio svoju analizu onoga što je video u Šan-sjiu, ali se na osamnaestominutnom snimku koji je tada nastao može videti više od stotinu piramida. Hausdorf je istakao da se većina piramida prostire u smeru sever-jug, da su neke od njih ruinirane, ali najverovatnije još dugo nećemo imati priliku da otkrijemo da li je to zaista tako – prema nekim izvorima, kineske vlasti smatraju da je istraživanje ovih piramida nešto čime treba da se bave buduće generacije.

Dok se to konačno dogodi, one će ostati skrivene ispod gustih četinara, koji su sve viši i koji će za koju godinu ili deceniju potpuno prekriti površinu ovih svedoka misteriozne i slavne prošlosti.

(nationalgeographic)

Slični članci