уторак, 3. октобар 2023. - 00:00

Nubijske piramide nekropole Meroe

Nubijske piramide nekropole Meroe, čudnovate i jedinstvene, već stotinama godina čuvaju krhke tragove tajanstvene i davno zaboravljene civilizacije.

Meroe je bio drevni grad na istočnoj obali Nila, poznat kao viševekovna prestonica kraljevine Kuš (koja obuhvata područje današnjeg Sudana), a veliki broj piramida koje se još uvek ovde nalaze ukazuju na to da je ovo nekada bio ogroman grad, ispunjen trgovcima i običnim stanovnicima.

Arheolozi su utvrdili da su brojne piramide jasno građene u Nubijskom stilu. Strukture sa oštrim uglovima i relativno uskim temeljima nose sve odlike bivše kraljevine Kuš, što znači da je Meroe bio jedan od glavnih centara ove, jedne od najvećih u istoriji, a opet gotovo najmanje shvaćenih civilizacija.

Meroe je bila južna prestonica kraljevstva Kuš u vreme procvata od 800. do 250. godine pne. Kada je Rimsko Carstvo osvojilo Egipat, Kušansko kraljevstvo se proširilo prema severu u Egipat, ali je već u 1. i 2. veku počelo da gubi snagu, uglavnom zbog slabljenja tradicionalne industrije.

Danas je od ovog velikog drevnog kraljevstva ostalo nešto više od 200 prašnjavih piramida, ali one su i dalje sasvim dovoljne da redovno ostavljaju bez daha posetioce, arheologe i istoričare.

Slični članci