среда, 24. април 2024. - 18:35

MISTERIJU STARU 800 GODINA REŠIĆE SAVREMENA TEHNOLOGIJA: Gde je grob Džingis Kana?

Džingis Kan, mongolski vođa, navodno je pre svoje smrti naredio da niko nikada ne sme da sazna gde mu je grob. Kako se tražio, tako je i bilo, barem u dosadašnjih 800 godina, a izgleda da bi tajna ipak mogla da bude otkrivena.

Monolski vojnici od terakote i statua Džingis kana u Holingolu, severna Kina
Vojnici od terakote i statua Džingis kana u Holingolu, severna Kina

Po legendi, vojnici koji su nosili telo Džingis Kana na večni počinak uz put ubijali sve ljude na koje su naišli, da bi potom pobili radnike koji su ga sahranili, a na kraju i sebe, piše britanski „Indipendent“.

Mnogi ljudi su u prethodnih skoro osam vekova pokušavali da pronađu grob čuvenog osvajača, od arheologa koji su otkrili Džingis Kanovu palatu do advokata iz Čikaga koji je vodio ekspediciju čiji je cilj bilo 60 neotvorenih grobnica u području gde je ovaj vladao.

Bila je to potraga za istorijskim predmetima, ali i blagom. Prema listu „Mongolija tudej“, sa Džingis Kanom su zakopana neizreciva blaga doneta iz svakog kutka njegovog carstva.

– Ako pronađemo predmete koji su zakopani sa njim, mogli bismo da ispišemo novu stranicu istorije sveta – kazao je jedna od istraživača agenciji Asošiejtid pres.

To bi moglo da se desi brže nego što mnogi očekuju zahvaljujući novom načinu istraživanja retkih naseljenih i nepristupačnih prostranstava Mongolije – iz svemira.

– Satelitske slike ultra-visoke rezolucije omogućavaju nove načine globalnih istraživanja – piše u studiji objavljenoj prošle nedelje u naučnom časopisu „Plos van“.

Opseg tih istraživanja je toliki da naučnici s Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, koje predvodi Albert Ju-Min Lin, u pomoć pozvali širu javnost.

– To je problem poput traženja igle u plastu sena gde je nepoznato da li ćete uopšte naći iglu. Zato smo ovlastili putem interneta volontere da i oni pokušaju da nađu grob Džingis Kana, arheološku enigmu nepoznatih karakteristika za koju se veruje da je sakrivena negde u opsegu satelitskih snimaka – napisao je Lin, kojeg opisuju kao „Indijanu Džonsa našeg vremena“, fotografisanog kako jaše konje po mongolskoj divljini.

U partnerstvu sa „Nešenel džiografikom“, Linov tim je načinio sliku pejzaža na više od 84.000 platna koja se prostiru na vipe od 6.000 kvadratnih kilometara i 2010. lansirao „sistem za virtuelno istraživanje“. Zadatak učesnika je da taguju sve što im se čini kao „arheološka enigma koja nema istorijski opis svog potencijalnog vizuelnog oblika“.

Za sada, ipak, još uvek nisu uspeli da lociraju večno konačište Džingis Kana.

(dnevno/blic)

Slični članci