понедељак, 20. мај 2024. - 04:03

U Škotskoj otkriven praistorijski vodeni reptil

Škotska ima svog praistorijskog pomorskog reptila ali nije reč o Nesi, mitskom cudovištu iz Loh Nesa. Naučnici su saopštili da su istražili fosilne ostatke pomorskog reptila nalik delfinu na škotskom ostrvu Skaj. Životinja je živela pre 170 miliona godina i bila je duga 4,3 metra, piše Rojters.

Dominirali su morem dok su dinosaurusi vladali kopnom
Dominirali su morem dok su dinosaurusi vladali kopnom

Stvorenje nazvano „Dearcmhara shawcroshi“ pripada grupi ihtiosaurusa koji su bili dominantni vodeni reptili u vreme kada su dinosaurusi vladali svetom.

Ihtiosaurusi su živeli 150 miliona godina pre nego što su nestali pre oko 95 miliona godina.

Reptil je živeo u toplim, plitkim morima tokom Jure, hraneći se ribom. Ostaci su nepotpuni ali oblik kostiju na prednjim perajima pokazuje da je, iako srednje veličine, bio izuzetno jak i brz plivač, kažu naučnici.

– Iz Škotske je i to je prvi, isključivo škotski vodeni reptil koji je otkriven i proučen – naveo je paleontolog Stiv Brusati sa Univerziteta u Edinburgu u studiji objavljenoj u listu „Scottish Journal of Geology“.

Mnogi drugi fosili pomorskih reptila pronađeni su u Škotskoj, ali je većina nestala u privatnim kolekcijama ili je prodata. Ovaj uzorak konačno razbija taj ciklus: pronašao ga je privatni kolekcionar koji je uradio sjajnu stvar – poklonio ga je muzeju i sarađivao sa naučnicima.

Amaterski lovac na fosile Brajan Šovkros pronašao je fosile na plaži na ostrvu Skaj 1959. godine i poklonio ih glazgovskom Muzeju lova početkom devedesetih.

Stvorenje je dobilo ime „dearcmhara“ (izgovara se džark vara) po galskom izrazu za „vodenog guštera“ i Šokvrosu kome su naučnici želei da odaju priznanje.

Otkriće reptila baca novo svetlo na period Jure koji se smatra crnom rupom kada je reč o fosilima pomorskih reptila i Škotska je jedna od retkih zemalja koja ima fosile iz tog perioda.

Drugi fosili ukazuju na to da je „vodeni gušter“ živeo sa drugim vodenim reptilima poput plesiosaurusa a čuvena, neuhvatljiva Nesi, mitsko čudovište iz jezera Nes, najčešće se opisuje kao plesiosaur, sa dugim vratom i perajima poput vesla.

(Tanjug)

Slični članci