понедељак, 11. децембар 2023. - 08:06

ČUDO: U Britaniji otkrili naselje staro čak milion godina!

Nije poznato da li su na tom području živeli preci modernog čoveka ili bliski rođaci sposobni da prave alat i love

Vešti lovci... Najstariji Britanci imali su napredno oružje
Vešti lovci… Najstariji Britanci imali su napredno oružje

Arheolozi su u Britaniji pronašli ljudsko naselje staro čak milion godina! Vrsta koja je napravila alatke na tom području bili su preci modernog čoveka, ili njegovi bliski rođaci, a u artefaktima koji su otkriveni od narednog meseca moći će da uživaju posetioci Prirodnjačkog muzeja u prestonici Londonu.

Vešte zanatlije

Naučnici su u na obali Norfolka pronašli niz kamenih alatki i fosilizovanih ostataka životinja, a utvrdili su da datiraju od pre gotovo milion godina, što ih čini najstarijim te vrste u Britaniji. Istraživanje je pokazalo da je alat pravio predak roda homo, a možda čak i homo erektus, ljudski predak koji je hodao uspravno i imao manji mozak od današnjeg čoveka.

Veruje se da je na tom području nekad tekla Temza, koja se ulivala u Severno more, a oko koje su se nastanili praljudi. Iako obala obiluje raznim alatkama, na teritoriji još nije pronađen nijedan ljudski ostatak.

Privlačna lovina

– Bilo nam je potrebno više od decenije da spojimo priču o ljudima koji su nastanjivali drevnu Britaniju. Novo otkriće pružilo nam je novi, uzbudljivi uvid u prošlost – rekao je profesor Krist Stringer iz muzeja u Londonu, dodajući da je fascinantno koliko istorije stoji pod nogama stanovnika ostrvske države.

Inače, ljudski preci u Britaniji bili su suočeni s temperaturama drastično nižim od današnjih, ali i s opasnim grabljivicama, poput sabljozubog tigra. Moguće je da ih je naizgled nezahvalni predeo privukao zbog mamuta i bizona, koje su najverovatnije lovili na tom području.

Izvor. Kurir

Slični članci