среда, 21. фебруар 2024. - 20:38

U Americi otkriven „ARHEOLOŠKI SVETI GRAL“

Jedina do sada poznata naseobina Vikinga u Severnoj Americi nalazi se na dalekom severu u Kanadi, ali najnoviji satelitski podaci „svemirskih arheologa“ govore u prilog tome da se otkrivanje i naseljavanje Novog sveta desilo mnogo ranije nego što se sada misli.

Point RouziIstoričar Den Snou tvrdi da dobro poznata činjenica da su Vikinzi došli do severnoameričkog tla pre više od hiljadu godina, ali nikad nije izvršeno detaljno istraživanje o tome i zbog toga predstavljaju veliku misteriju. Ako se utvrdi da su Vikinzi zaista pokorili i Severnu Ameriku, to će biti jedno od najvećih otkrića savremenog društva.

Den SnouKuća Pi Bi Es će sledeće nedelje emitovati emisiju o naseobini koju je pomoću infracrvenih snimaka uočila Sara Parčak na jugizapadu Njufaundlenda. Ova neseobina bi vrlo lako mogla da predstavlja potencijalno vikinško naselje 500 kilometara južno od prvog naselja koje je pronađeno 1960 godine.

Point Rouzi je lociran zahvaljujući proučavanjem satelitskih snimaka. Iskopavanja koja su izvršena na licu mesta ukazala su na postojanje zida koji je uz pomoć radiougljeničnog testiranja smešten u vikinško doba. Pored ostataka zida pronađeni su i ostaci gvozdeog oruđa, za koje se pouzdano zna da domoroci Severne Amerike nisu posedovali.

Prošle godine je arheološkinja Sara Parčak proučavajući na stotine satelitskih fotografija visoke rezolucije otkrila kako bi na brdovitoj lokaciji vrlo lako moglo da se nalazi dugo traženo vikinško naselje.

Očitavanja magnetometrom pokazala neobično veliku količinu gvožđa, a potom su iskopavanjima pronađeni ostaci koji ukazuju na metalurška znanja koje domorodačko stanovištvo Njufaundlenda nije posedovalo. Utvrđeno je da se radi o ostacima ruda koji potiču između 800. i 1300. godine. Otkriveni su i rovovi građeni u vikinškom stilu. Naučnicima je tada postalo jasno da lokacija jako obećava.

„To je jako uzbudljivo, jer znamo da im je Lans o Medovs, prvopronađeni lokalitet, služio samo kao privremena stanica za dalja putovanja“, rekla je agenciji AFP Karin Belami-Danjo, kanadska istoričarka specijalizovana za skandinavski srednji vek.

Nastavak iskapavanja planira se ovog leta

„Lokacija vrišti, „Molim vas, iskopajte me!'“, uzbuđeno govori Parčak, profesorka Univerziteta Alabama u Birmingemu, koja je prošle godine dobila nagradu za svoj pionirski rad u korišćenju satelitskih snimaka u arheologiji.

„Point Rouzi odlično odgovara opisu lokacije kakvu bi koristili Vikinzi. Trebalo bi im mesto koje je lako dostupno s plaže i s kojeg puca vidik na sve strane. Ovo mesto je savršeno. Odavde možete videti na sever, zapad i jug“, rekla je Parčak za Nešonal Džiografik, časopis koji je jednim delom finansirao istraživanje.

Naučnici su veoma oprezni u vezi s novim otkrićima, jer su se neka od prethodnih pokazala kao pogrešna.

 

Slični članci