недеља, 21. април 2024. - 20:18

Legendarni čelik iz Damaska: Evo kako su kovani najbolji mačevi starog sveta (FOTO, VIDEO)

Vrlo rano, današnji glavni grad Sirije proslavio se kao „oružarnica Mediterana“. Damascirani čelik, kako je nazvan po gradu Damasku, bio je toliko popularan da arheolozi širom Evrope i Bliskog istoka i danas pronalaze oružje kovano od njega

Kovanje damasciranog čelika
Kovanje damasciranog čelika

Mnogo pre nego što je Rimska republika postala Rimsko carstvo, na Bliskom istoku su cvetale napredne civilizacije. U gradovima kao što su Vavilon, Nimrud, Persepolis, Akad i Damask, vekovima su se razvijale razne nauke i tehnologije, a u korak sa arhitekturom i agrikulturom, išla je i metalurgija – ključna za naoružavanje i odbranu novouspostavljenih gradova i država.

Kovači iz Damaska
Kovači iz Damaska

Vrlo rano, današnji glavni grad Sirije proslavio se kao „oružarnica Mediterana“. Damascirani čelik, kako je nazvan po gradu Damasku, bio je toliko popularan da arheolozi širom Evrope i Bliskog istoka i danas pronalaze oružje kovano od njega.

Damascirani čelik ili Damast podrazumeva kompozitni metalni materijal dobijen spajanjem više ploča ili traka od gvožđa i čelika, a sve u svrhu dobijanja materijala posebnih osobina, materijala koji je bio i savitljiv i davao je dobro sečivo.

Kovanje damasciranog čelika
Kovanje damasciranog čelika

Osim ovog načina izrade, resprostranjen je bio i materijal dobijen topljenjem u loncima, takozvani „vuc čelik“. Danas se zna da je u Damasku prerađivan čelik poreklom iz Indije, pa se smatra da se samo ova vrsta može zvati Damastom odnosno damasciranim čelikom

Sa usponom i ekspanzijom Rimskog carstva, oružje izrađeno u Damasku postalo je omiljeno i u „Večnom gradu“, naročito za izradu tipičnog rimskog kratkog mača po kojem su gladijatori dobili ime – gladijusa.

Tipične šare damasciranog čelika
Tipične šare damasciranog čelika

Kako bi nam približio komplikovanu tehniku kovanja damasciranog čelika, kinematograf Fil Holand snimio je čitav proces i montirao ovaj kratak video sa svim autentičnim zvucima kovanja.

(Newsweek.rs)

Slični članci