недеља, 19. мај 2024. - 22:48

Drevni krst, koji je pronašao arheolog-amater, mogao bi da promeni hrišćansku istoriju Danske

Dennis Fabricius Holm, arheolog amater iz Danske, pomoću detektora za metal pronašao je misteriozni predmet, a stručnjaci smatraju da bi upravo to otkriće moglo da promeni našu percepciju o istoriji hrišćanstva u Danskoj, piše Independent.

Holm je u petak ranije izašao s posla pa je odlučio da provede poslepodne u svojoj omiljenoj aktivnosti – istražujući pomoću svoga metal detektora.

Nakon nekoliko sati, u blatu je pronašao krst koji se potpuno razlikovao od svih koje je ikad video. “Od tog trenutka nisam mogao da razmišljam ni o čem drugom,” rekao je Holm.

Identična figura pronađena samo u Švedskoj

Fotografiju krsta je odmah stavio na društvenu mrežu, a fotografija je izazvala oduševljenje drugih korisnika koji su odmah počeli da ga bodre da se zaputi u muzej, a on je takvu sugestiju i prihvatio.

“Reč je o zaista senzacionalnom otkriću iz prve polovine 10. veka. Identična figura pronađena je još samo u Švedskoj”, izjavila je Malene Refshauge Beck, kustos i arheolog muzeja Ostfyns gde je Holm odneo krst.

Primerak koji je doneo je u izuzetno dobrom stanju predstavlja jedan od najbolje očuvanih hrišćanskih artefakta ikad pronađenih u Danskoj.

Pripadao nekom vikinškom plemenu

Dugačak je 4,1 centimetar, a težak 13,2 grama. Krst je izrađen od naslaganih zlatnih niti i sitnih filigranskih granula, na zadnjoj strani je ravan, a na vrhu lanca nalazi se malo oko. Velika je verovatnoća da je krst pripadao nekoj pripadnici vikinških plemena.

Krst je nastao u periodu između 900. i 950. godine što je vrlo značajan podatak jer ukazuje da su Danci primili hrišćanstvo znatno ranije nego što se to do sada mislilo.

Za sada je računato da je najstarije raspeće u Danskoj nastalo 965. jer su tada podignute kamene rune u selu Jeiling. Hrišćanski misionari bili su prisutni u Danskoj dva veka pre toga, ali sve do tada nisu uspeli da privole Vikinge da prihvate njihovu veru. Do 1050. godine većina Danaca bili su hrišćani.

Kamene rune u selu Jeiling
Kamene rune u selu Jeiling

Krst će da promeni dansku istoriju

“Ovaj predmet svakako će morati da se pojavi u svim školskim knjigama iz itorije. Štaviše, u poslednje vrieme sve je više znakova koji ukazuju na to da se hrišćanstvo raširilo mnogo ranije nego što se mislilo, a ovo je najčvršći dokaz za tu tvrdnju do sada”, tvrdi Beck.

Holm ne skriva koliko mu je ovo otkriće u trenu promenio život. “Oka nisam sklopio! Do mene još uvek ne dopire puna svest o uticaju koji će ovo imati na celokupnu dansku istoriju. Teško je to shvatiti”, izjavio je Holm.

Slični članci