петак, 12. април 2024. - 20:40

SMRTONOSNE PSOVKE Stari Grci i Rimljani vređali su svoje protivnike do poslednjeg daha

Rimski i grčki vojnici su voleli da se šale, a to potvrđuju i sarkastični natpisi koje su urezivali na metke. Oni su mislili da je duhovito vređati protivnike tako što bi ih ismevali svojim natpisima.

Davnih dana, kada su praćke bile popularno oružje, Grci i Rimljani su pravili municiju od olova u obliku lopte za ragbi . Ovi meci su često bili veličine jajeta, a ponekad i veličine pesnice, mada pravi razlog za ovaj čudan oblik još nije jasan. Ovaj elipsasti oblik omogućavao im je da municija bolje klizi ili pak da bolje naciljaju metu. Ipak, to im nije bilo dovoljno. Oni su grejali municiju kako bi izazvali pozare na slamenim krovovima, a ponekad su i rezbarili razne slike i natpise na njima.

Municija starih Grka
Municija starih Grka

Ipak, „najsmrtonosniji“ su bili meci sa sarkazmom. Arheolozi su našli različite primerke metaka od olova  sa uvredljivim porukama. Na primer, za stare Grke i Rimljane, uvredljive poruke su bile:

„Za Pompejinu zadnjicu!“

„Evo ti ga na!“

„Uzmi ovo!“

„Neka ti se dobro smesti!“

„Voće za dezert!“

„Ovaj orah nije lako slomiti“

„Evo šljive za tebe!“

Iako za današnje vreme ove psovke nisu uopšte tako uvredljive, one su obeležile ovo razdoblje istorije, a Džon Mekoul je 1864. objavio zbirku ovih izgraviranih metaka.

Slični članci