уторак, 5. март 2024. - 09:07

PREOKRET: U Tutankamonovoj grobnici nije skrivena kraljica Nefertiti nego neko POTPUNO DRUGI?!

Vest da se u grobnici najpoznatijeg egipatskog faraona Tutankamona verovatno nalazi i grobnica kraljice Nefertiti pre nekoliko meseci obišla je svet. Međutim, sada nova misterija muči arheologe.

Arheolozi koji proučavaju grobnicu dojilje egipatskog faraona Tutankamona, sada sumnjaju da je zapravo pripadala njegovoj polusestri Meritaton (Maji), piše britanski Indipendent.

Francuski arheolog Alan Zivi objavio je svoja otkrića novinarima uoči predstavljanja Majine grobnice zakazanog za sledeći mesec.

Dr Zivi otkrio je grobnicu 1996. u Sakari, nekropoli oko 20 kilometara južno od Kaira.

Verovalo se da je Maja bila dojilja Tutankamona na osnovu crteža na zidovima grobnice. Međutim, njih dvoje su veoma slični.

– Crteži pokazuju da Maja sedi na tronu, dok joj on sedi u krilu – kaže Zivi.

Mumija Maje još nije pronađena, ali ministar za antikvitete Egipta smatra da su možda njeni ostaci u skrivenoj prostoriji Tutankamonove grobnice. Inače, stručnjaci spekulišu da bi tu mogla ležati mumija Nefertiti.

Meritaton je bila ćerka Ehnatona, ali stručnjaci smatraju da joj Nefertiti, njegova supruga, nije bila majka.

Podsetimo, britanski egiptolog Nikolas Rivs je u oktobru izjavio da veruje da u Tutankamonovom mauzoleju izvorno položeno telo Nefertiti, koje se već 3.000 godina nalazi iza dela zida grobnice.

(b92)

Slični članci