уторак, 5. март 2024. - 08:47

‘BRITANSKA POMPEJA’ Arheolozi pronašli naseobine iz bronzanog doba u Cambridgeshireu

Arheolozi su pronašli ‘britanske Pompeje’, nakon što su otkrili najbolje sačuvane naseobine iz bronzanog doba u zemlji, javlja u utorak BBC. Okrugle drvene kuće, sagrađene na stubovima, nalazile su se u Cambridgeshireu, u kamenolomu Must Farm, a datiraju iz 1000-800 godine pre nove ere.

Vatra je uništile stubove, što je uzrokovalo pad kuća u reku, čiji je mulj pomogao u njihovom očuvanju. Unutar kuća arheolozi su pronašli lonce, u kojima je još uvek bila hrana. Osim lonaca, pronađene su i šolje, činije i posude. Arheolozi su izjavili da su pronašli komadiće ‘egzotičnog stakla’ koji su nekada činili ogrlicu, što je sofisticiranost koja se ranije nije povezivala sa bronzanim dobom.

Arheolozi navode da su pronašli oko pet kuća, ali iskopavanje još uvek traje. Pojavio se strah da bi se nivo vode mogao promeniti u skoroj budućnosti, što bi značilo da ostaci kuća ne bi bili zaštićeni. Jedan od glavnih arheologa Duncan Wilson opisao je pronalazak kao ‘neverovatnu vremensku kapsulu’.

“Dobili smo grafički prikaz života u bronzanom dobu. Ovo mesto je dobilo međunarodni značaj, a ono što smo pronašli moglo bi da promeni naše shvatanje tog perioda”, rekao je.

Iskopavanje vodi Univerzitet u Camebridgeu, a David Gibson, jedan od arheologa, kaže da je mnogo toga sačuvano. “Mi zapravo možemo da vidimo kako je izgledao svakodnevni život u bronzanom dobu. To je praistorijska arheologija u 3D-u”, dodaje.

Pronađeni su ostaci krovnih greda, na kojima su vidljivi tragovi alata.

Slični članci