недеља, 21. април 2024. - 19:17

Na Kipru otkriveno 2.300 godina staro pozorište

Australijski arheološki tim pronašao je na Kipru pozorište koje datira iz 300. godine p.n.e., što je dosad najstarije ovakvo zdanje na tlu ove ostrvske zemlje

NIKOZIJA – Australijski arheološki tim pronašao je na Kipru pozorište koje datira iz 300. godine p.n.e., što je dosad najstarije ovakvo zdanje na tlu ove ostrvske zemlje, saopštila je danas kiparska uprava za antikvitete.

„Australijski arheolozi su otkrili najstariji teatar na Kipru: strukturu koja se koristila za izvođenje predstava i spektakla tokom više od šest i po vekova, od 300. godine p.n.e. do njenog rušenja u zemljotresima koji su pogodili ostrvo 365. godine“, ističe se u saopštenju, prenosi AFP.

„Nedavnim iskopavanjima, arheolozi su pokušali da pozorište smeste u drevni urbani kontekst, tako što su identifikovali okolne građevine, uključujući jedan nimfeum (sistem fontana) iz II veka“, precizirala je kiparska uprava za antikvitete.

Iskopavanja na lokalitetu helenističko-rimskog teatra Nea Pafos, na jugozapadnoj obali ostrva, predvodio je tim australijskih istraživača sa Univerziteta u Sidneju.

Australijski arheolozi već dve godine rade na ovom lokalitetu koje se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

(Tanjug)

Slični članci