понедељак, 11. децембар 2023. - 07:03

Istorijsko otkriće: Ispod grada grobnica osvajača Rima u kojoj se krije 25 tona blaga starog Rima

Gradonačelnik italijanskog gradića Kosenza u Kalabriji najavio je iskopavanje 25 tona antičkog blaga čija bi vrednost mogla da dosegne nekoliko milijardi evra.

Blago koje se krije ispod grada pripadalo je Alariku, kralju Vizigota. Vođa ovog nemačkog naroda opljačkao je Rim 410. godine i nagomilao blago u zlatu, srebru i dragom kamenju, ali uzeo je i neke neprocenjive predmete iz ‘Svete zemlje’ koje su Rimljani ukrali iz Jerusalema.

Alarik je, zajedno sa svojim blagom, sahranjen u ovom italijanskom gradiću, a grobnica mu se nalazi ispod reke Busento.

Da bi mu napravili grobnicu brojni robovi su iskopali kanale da bi skrenuli tok reke i na tom mestu iskopali grobnicu u koju su nakon sahranjivanja Alarika i blaga koje je sakupio u godinama vladavine, vratili reku na njen pravi tok.

Nakon obavljenog posla sve robove su ubili Alarikovi vojnici da se tajna o tačnoj lokaciji nikad ne bi otkrila.

Godinama brojni lovci na blago opsedali su ovaj grad koji ima 70.000 stanovnika, čak su i nacisti slali svoje specijalne timove da pokušaju da pronađu blago.

Međutim, ove godine gradonačelnik ovog gradića je od italijanskog parlamenta tražio odobrenje da geo-radarima, magnetometrima, satelitima i dronovima pokušaju da pronađu Alarikovu grobnicu.

“Sada možemo da spojimo istorijske podatke sa geografskim pretpostavkama”, rekao je geolog Amerigo Rota koji će idućih šest meseci raditi na projektu .

Slični članci