недеља, 26. мај 2024. - 03:43

1.200-godišnji telefon, neverovatan izum drevne civilizacije Chimu

Hiljadugodišnji telefon, čudo antičkog pronalaska, iznenađuje gotovo sve koji su čuli za ovo otkriće.

Telefon je naprava koja pripada modernom dobu. Iako istoričari ne mogu da se dogovore ko je prvi izumeo telefon, svi se slažu da se razvoj telefona dogodio u 19. veku.

Ali, nova arheološka otkrića kažu da postoji puno stariji telefon. Star čak 1200 godina! Napravili su ga pripadnici civilizacije Chimu, koji su živeli na području današnjeg Perua. Arheolozi koji su iskopali najstariji telefon na svetu nisu mogli da veruju vlastitim očima kad su ugledali dve „čašice“ povezane dugačkim kablom.

Da, najstariji telefon na svetu izgleda kao dečija igračka, ali važno je to da je taj telefon zaista radio. Prenosio je zvuk s jednog mesta na drugo. S obzirom na to da Južnoameričke civilizacije nisu poznavale točak ni obradu metala ovo otkriće pruža sasvim novu sliku o dostignućima tih naroda.

Nažalost, čini se da je razlog zbog kojeg je izmišljen prvi telefon nije baš vredan divljenja. Naime, naučnici smatraju da je chimu telefon služio za komunikaciju između viših i nižih slojeva društva jer je smatrano nedoličnim da elita razgovara s nižim slojevima licem u lice.

Slični članci