субота, 25. мај 2024. - 14:19

Znate li kako je nekada izgledao Partenon?

Da su stari Grci prodavali razglednice pre dve hiljade godina, mnoge građevine na njima ne bi bile prikazane onako kako ih danas vidimo. Jedna od njih je i čuveni Partenon, koji je nekada bio obojen u crveno, plavo i zeleno.

Dugo se zna da je čuveni mermerni hram nekada bio obojen, a istraživanje sprovedeno početkom XXI pokazalo je koje su boje nekada krasile slavnu građevinu. Veruje se da su one nestale usled temperaturnih promena, izloženosti suncu, nanosa peska, zagađenja vazduha…

Takođe, tu je i ljudski faktor, koji je delovao znatno manje, ali nije zanemarljiv. Veruje se da su istoričari i istraživači, namerno ili ne, skinuli ostatke boje s Partenona i njegovih skulptura. Kako piše LiveScience, moguće je da se upravo to s dogodilo s preostalom bojom na „Elginovom mermeru“ – neki veruju da je boja skinuta iz estetskih razloga pre izložbe u Londonu početkom XVIII veka.

Jedno čišćenje je naročito delovalo razorno po kulturno nasleđe u Partenonu. Tridesetih godina prošlog veka, jedan kembrički istoričar je rekao da su radnici jednog muzeja koristili čeličnu vunu i dleta za čišćenje ostataka čuvene građevine. Zavladalo je mišljenje da su tadašnji stručnjaci verovali u ono što mnogi laici veruju danas: da su skulpture kada su napravljene bile bele.

„Mikelanđelove skulpture nisu bojene, pa se verovalo da nisu ni klasične skulpture“, objašnjava Sara Orel, profesorka umetnosti na Univerzitetu „Truman“.

(nationalgeographic)

Slični članci