среда, 24. април 2024. - 16:51

Tim izraelskih arheologa veruje da je pronašao drevni biblijski grad Gat

Pre nekoliko decenija arheolog Aren Meir sa Univerziteta Bar-Illan u Izraelu i njegov tim otpočeli su sa iskopavanjem nasipa za koji su verovali da pripada delu ostataka drevnog filestinskog grada Gata, koji se u Bibliji navodi kao dom Golijata, a sada se čini da su njihovi napori urodili plodom, prenosi Softpedia.

Istraživači su saopštili da je njhova potraga počela da dobija i geografski smisao uz reference sa opisom biblijskog grada. Oni u novom izveštaju navode da su otkrili ulazne kapije, zidove utvrđenja i još nekoliko zgrada, hramova i radionicu.

– Pored monumentalne kapije, otkriven je impresivan zid utvrđenja i razne zgrade u neposrednoj blizini, kao što su hram i objekat za proizvodnju i obradu gvožđa – saopštili su arheolozi.

Pored drevne infrastrukture, tim je otkrio i artefakate među kojima ima onih sa najranijim natpisima na kojima se pominje Filisteja, dok je najčudnije otkriće vezano za artefakte na kojima su imena koja upadljivo podsećaju na ime Golijat.

Da li natpisi imaju veze sa biblijskim Golijatom ili je reč o slučajnim podudarnostima ostaje da se reši.

Ovaj arheološki lokalitet nalazi se na pola puta između Jerusalima i Aškelona i tek mu predstoji potpuno iskopavanje. Aren Meir i njegove kolege planiraju da nastave sa istraživanjem nadajući se da će uskoro saznati više o istoriji drevnog grada.

Prema istorijskim zapisima biblijski grad Gat je u periodu desetog ili devetog veka pre nove ere bio najveći grad-država u Filisteji, što bi dosadašnja iskopavanja mogla da potvrde.

Meir navodi da je ulazna kapija koju su otkrili daleko najveća od svih do sada otkrivenih u Izraelu dodajući da ne treba zanemarivati ni gabarite zidova utvrđenja.

Veruje se da je grad nestao oko 830. godine pre nove ere kada ga je napao i opljačkao kralj Arama i Damaska Hazael.

Slični članci