недеља, 10. децембар 2023. - 20:24

Nakon 25 godina ponovo se istražuje bazilika

Četvrt veka nakon što su iskopavanja ranohrišćanske bazilike (5. i 6. vek) u podnožju Sarlaha kod Pirota otpočeta pa prekinuta, arheolozi pirotskog Muzeja Ponišavlja su prošle nedelje nastavili da istražuju ovaj značajni lokalitet pored Koridora 10.

Nakon 25 godina, radovi ponovo počeli; foto: FB strana „Muzej Ponisavlja Pirot“

Arheolog Predrag Pejić kaže da je ova bazilika slučajno otkrivena krajem 19. veka, a da su iskopavanja počela 1989. godine kada je građena obilaznica oko Pirota.

Severni zid i dve apside su, objašnjava on, već bile vidljive da bi pri izgradnji petlje bio otkriven i južni zid, tako da je tada iskopano oko 15 metara zidova.

Međutim, zbog nedostatka para, arheološki radovi su ubrzo obustavljeni i stajali su u mestu sve do prošlog četvrtka kada su arheolozi ponovo izašli na teren.

Malo smo iskopali za ovih nedelju dana, ali procenjujemo da bi bazilika mogla da bude široka oko devet, a duga oko 30 metara. Ukoliko ima pripratu i atrijum, kao što je uglavnom slučaj sa bazilikama, mogla bi da dostigne dužinu i do 50 metara – kaže Pejić.

Dve crkve u jednoj

Kao naročito zanimljivo, ovaj arheolog ističe to što se unutar ove bazilike nalazi manja crkva iz kasnog srednjeg veka.

Mala crkva datira iz perioda od 12. do 14. veka. Dakle, nakon možda 600 godina unutar nekadašnje bazilike je izgrađena još jedna pirotska crkva. Bila je duga pet, a široka sedam metara – dodaje on.

Za samo nedelju dana iskopavanja na ovom lokalitetu, kaže, pronađeno je dosta zanimljivih predmeta – desetak ranovizantijskih novčića, puno keramike, stakla i nekoliko bronzanih fibula, starih najverovatnije oko 1.500 godina.


Bazilike nekad izmeštale puteve, a sada se zatrpavaju

Kako kaže Pejić, kada su naišli na baziliku pri izgradnji obilaznice 1989. godine, tadašnji nadležni su odlučili da trasu puta izmeste za osam metara da bi je sačuvali.

Međutim, ubrzo potom je na izmeštenoj trasi pronađen još jedan objekat – kapija ranovizantijskog utvrđenja na Sarlahu (4-6. vek) sa potkovičastom kulom, iznad koje su potom izgradili nadvožnjak da je ne bi uništili – objašnjava arheolog.

Ipak, tadašnji Fond za međunarodne puteve je, kaže, odlučio da finansira istraživanje kapije koja se nalazila na trasi puta, a istraživanja bazilike su prestala zbog nedostatka para. Ona je tako stajala 25 godina, dok Pejić nije odlučio da ponovo pokrene iskopavanja.

U međuvremenu se niko nije setio da ponovo inicira radove. Ja sam prošle godine napisao projekat i dobio nešto preko pola miliona dinara od Ministarstva kulture – dodaje Pejić.

Kako kaže, planiraju da iskopavaju do kraja avgusta. Sa tim sredstvima, navodi, neće moći sve da istraže, ali pokušaće da uhvate makar pružanje severnog zida čija se kruna već sada nazire.

Inače, nedavno je kod Bele Palanke, odlukom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, slična ranohrišćanska bazilika zatrpana da bi preko nje prešao Koridor 10 koji se trenutno gradi.

(Južne vesti)

Slični članci