понедељак, 11. децембар 2023. - 07:00

Kailasa Hram: Niko nije mogao da ga uništi zbog čudne sile a izgrađen je nepoznatom tehnologijom

Zašto je hram Kailasa u Elori toliko poseban? Ovaj hram nije sagrađen dodavanjem kamenih blokova, već je čitava planina urezana kako bi se napravio ovaj hram.

To je jedini primer na svetu gde je planina isečena od vrha kako bi se napravila građevina. U svim drugim slučajevima, kamen je sečen spreda. Takoreći, čitav svet je koristio tehnologiju po imenu „rezanje u monolitu“, dok je za hram Kailasa korišćena suprotna tehnika „rezanje iz monolita“.

Zašto je ova tehnika tako specifična? Za početak, da bi se napravili stubovi veličine preko 30 metara, potrebne su godine posla uz precizno rezanje velikog kamena. Međutim, stubovi u hramu Kailasa su izrezani tako što su delovi planine odvojeni od njega. Možete li zamisliti koliko je kamenja trebalo ukloniti da bi se napravio jedan takav stub?

Istoričare i arheologe zbunjuje upravo ta količina kamenja koja je uklonjena. Arheolozi tvrde da je uklonjeno preko 400.000 tona kamenja, za šta ne bi bile potrebne godine, već vekovi rada. Istoričari nisu pronašli zapise o tom velikom podvigu i smatraju da je hram izgrađen za manje od 18 godina.

Hajde sad na trenutak da se sa izgradnje prebacimo na uništavanje. Muslimanski kralj Aurangzeb je zaposlio hiljadu radnika da u potpunosti unište ovaj hram. On je naredio 1682. godine da se hram sravni sa zemljom. Prema zapisima, hiljadu radnika je uništavalo 3 godine, ali nisu napravili veću štetu. Uspeli su da izlome po koju statuu tu i tamo, ali hram nisu mogli da unište u potpunosti. Aurangzeb je ubrzo odustao od ovog nemogućeg zadatka.

Važno je napomenuti da je slično bilo i sa Mikerinovom piramidom u Egiptu. Drugi muslimanski vladar je želeo da uništi sve piramide, a počeo je sa Mikerinovom piramidom. Nakon godina pokušavanja, on je uspeo samo da napravi manje ogrebotine na piramidi i na kraju odustao. Da li su sve ove neuništive građevine širom sveta u stvari napravili došljaci iz svemira? Da li su upravo zato neuništive?

Zapravo, arheolozi se slažu da je hram Kailasa kreiran pre svih ostalih hramova u kompleksu pećina Elore. Moguće je da je on izgrađen dugo pre svih okolnih hramova, a da su se kasnije civilizacije ugledale na njega. Da nije tako, ljudi bi vremenom usavršili metodu izgradnje i noviji hramovi bi bili bolji i lepši.

Za razliku od ostalih hramova, jedino Kailasa se vidi iz vazduha. Od 34 hrama, Kailasa se posebno ističe i možete da preletite iznad njega. Da li je to slučajnost ili je on zaista dizajniran tako da se može videti iz vazduha, kao recimo Naska linije u Peruu? Kada pogledate na Google Earth-u, hram Kailasa je u obliku jasnog znaka X. Da li je to signal ostavljen za druge civilizacije, tako da mogu da uoče građevinu iz vazduha?

(Nashko)

Slični članci