четвртак, 30. новембар 2023. - 05:39

Asfalt preko ranohrišćanske bazilike

Republički zavod za zaštitu spomenika u Beogradu poništio je sva rešenja niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i dozvolio je da se ranohrišćanska bazilika na lokalitetu Kladenčište kod Crvene Reke u opštini Bela Palanka, na putnom Koridoru 10 zatrpa, kazala je Pirotskim vestima direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović.

foto-Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš
foto-Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš

Kako kaže direktorka Vasić Petrović, bazilika, o kojoj su u više navrata Pirotske vesti već pisale, nalazi se na kompleksu iz ranohrišćanskog period, odnosno iz perioda od 4. do 6. veka, a na samom lokalitetu arheolozi su pronašli ostatke iz gvozdenog doba, kasne antike, ranohrišćanskog perioda i ranog srednjeg veka, napominje direktorka Vasić Petrović.

Predlog niškog Zavoda je bio da se ovaj lokalitet od velikog značaja zaštiti, pa je gradnja autoputa zaustavljena još 2012. godine. Niški Zavoda je predložio jedno od dva rešenja, da se bazilika zaštiti i prezentuje u izvornom položaju, ili da se uz pomoć specijalne metodologije izmesti sa trase autoputa, ali se republički Zavod iz Beograda oglušio o ovu inicijativu pa je doneo odluku da se bazilika zatrpa uprkos činjenici da su u komisiji koju su formirali 2013. godine i koja je varolizovala objekat bili najeminentniji stručnjaci u našoj zemlji prof. dr Mihajlo Milinković, prof. dr Čedomir Vasić i mr Aleksandar Aleksić.

Izvor: pirotskevesti.rs

Slični članci