недеља, 10. децембар 2023. - 20:11

Grad piramida u Meksiku

Severoistočno od grada Meksika, nalaze se ostaci drevne civilizacije Teotivakana. Pretpostavlja se da misteriozni grad datira iz perioda od oko 300 godine pre naše ere. Pravo ime ovog grada nije poznato, a naziv Teotivakan su nadenuli Asteci, u čijem jeziku je ovaj izraz značio „gde čovek postaje bog“. Pretpostavlja se da je u vreme procvata ovo bio jedan od najvećih i najrazvijenijih gradova sveta i da je imao uticaj na formiranje Majanske civilizacije u čijim se tekstovima često pominje.

Centralna gradska ulica zvala se Avenija mrtvih. S jedne strane se nalazila piramide Sunca i Meseca, onda hram Kecalkoatl i mnogo drugih manjih hramova i palata. Na mestima dve piramide, smatra se, postoje naznake koje nagoveštavaju da su ovo spomenici nebeskih pratipova. Tačnije, mnogi istraživači veruju da su povezane s planetom Mars.

Neka proračunavanja su dovela do teorije da je ovo mesto u stvari nacrt velike astronomske karte, jer su razdaljine između većih građevina srazmerne razmerama razdaljine između planeta u Sunčevom sistemu. Osim toga, raspored reljefastih izbočina koje su snimljene na Marsu, a za koje mnogi veruju da su delo druge inteligencije, matematičkim i geometrijskim proračunima oslikava isti raspored piramida i ostalih građevina u Teotivakanu.

Sumnjičavi naučnici

Naučnici koji nisu spremni preterano da mistifikuju drevna nalazišta, veruju da su Teotivakan i njegove piramide, u stvari, obične građevine sagrađene na vulkanima nakon što su ovi uništili prvobitan grad. Ipak, i dalje niko ne zna razlog propasti ove civilizacije.

Ako se na sve ovo doda i podatak da je ugao piramide Sunca postavljen na 19,69 stepenu, čija se vrednost precizno poklapa sa geografskom širinom na kojoj se ona nalazi, misterioznost ovog drevnog grada postaje sve veća. Naime, jednostavno rečeno, piramida svojim geometrijskim oblikom saopštava i svoj tačan položaj u prostoru.

(vesti-online)

Slični članci