субота, 25. мај 2024. - 14:32

5 izgubljenih blaga Srbije koja čekaju da ih VI pronađete

Prema nekim starim podacima postoji čak 889 mesta po Srbiji gde se nalazi 12 hiljada tovara zlata. Ovo je verovatno malo preterano, a i podaci su stari par stotina godina. Ipak, postoji nekoliko priča o izgubljenom blagu koje bi mogle da vam budu zanimljive. Ako planirate da se obogatite recimo.

5. Izgubljene riznice cara Konstantina

Rimski Car Konstantin je rođen u Nišu u četvrtom veku, to svi znamo. Ali ne znamo svi da su priče o njegovim riznicama vekovima izazivale uzdahe. E pa vidite, neki veruju da je njegovo blago i danas sakriveno na nekoliko mesta. I to u Srbiji, gde čeka na vas. Jedno od mesta je po predanju i Kopajkošarska pećina, koja je dobila ime po istoimenom selu nedaleko od Svrljiga.

U okolini ovog gradića pominju se još neke pećine u kojima se navodno nalazi zlato.

Ali imamo loše vesti.

Legenda kaže da je zlato prokleto. Zato ne treba sa svakim ići u potragu, da se prilikom traganja ne sme puno pričati, treba poneti sveću, beli peškir i litar crnog vina. Ako se zlato nađe ono mora obavezno bratski da se podeli, kaže se u narodnim verovanjima.

U potragu za zlatom obavezno poneti mitsku biljku raskovnik, jer se samo uz njegovu pomoć zlato pronalazi. Eto sad sve znate, ali ako ste sujeverni možda bolje da pređete na sledeću stavku:

4. Blago Nemanjića

Fino je blago cara Konstantina. Ali šta kažete na izgubljenu riznicu Nemanjića?

Poznata je priča o sakrivenom blagu u mestu Miljkovac kod Niša gde se navodno nalazi neprocenjivo bogatstvo. Neki kažu da je to ukradeno blago vizantijskih careva, a neki tvrde da je u pitanju ni manje ni više nego riznica Nemanjića. Ako se sprijateljite sa meštanima možda ćete čak i dobiti mape koje kruže po ovom kraju.

Posebno je zanimljivo da je 1993. u Miljkovac je stigao Salvatore Fiangiaco sa Sicilije i to sa velikom ekipom speleologa. Imali su mape i nekakve stare zapise u kojima je navodno pisalo da se u podzemnim pećinama nalaze dijamantske krune, zlatni dukati, nakit i ko zna šta sve još. Niko nikada nije objavio da li su zaista nešto i našli, mada se priča da su ostali kratkih rukava i da blago i dalje čeka da bude pronađeno.

3. Blago popa Martina

Negde oko Niša, Sokobanje, Pirota, Žagubice, ili možda Knjaževca navodno se nalazi sakriveno blago popa Martina. Tako bar kaže narodna legenda, po kojoj se pop Martin zbog nepravde turskih vlasti odmetnuo u hajduke. Izgleda da mu je baš dobro išlo, jer se priča da je grdno blago sakrio negde u planinama. E, sad na kojoj je planini to se ne zna, pominje se Oštra čuka, Koprivnica, Kurijačka planina, Tri čuke i sve tako nešto, a zapravo niko ne zna precizno gde su te čuke jer ih ima na više mesta u Srbiji. Tako da bolje ni ne pokušavajte…

2. Rtanjsko blago

O planini Rtanj predanjima i mističnim pričama nikad kraja. Lokalno stanovništvo je prilično ubeđeno da se u unutrašnjosti planine nalazi zakopano blago. I to mnogo blaga! Navodno je na vrhu planine živeo čarobnjak koji je čuvao ogromno bogatstvo koje nikada nije pronađeno.

Ali ako ne verujete u čarobnjake, sigurno verujete u bogate Jevreje.

E pa za Rtanj se vezuje i priča o bogatoj jevrejskoj porodici Minh koja je posedovala paraćinsku fabriku štofova, a kasnije i rtanjski rudnik kamenog uglja. Julius Minh izvršio je samoubistvo pod potpuno nerazjašnjenim okolnostima, a njegova supruga Greta je sagradila crkvicu-kapelu na vrhu planine Rtanj. Crkvu je gradilo čak 1.000 radnika, a osvećena je 1936. godine. Ipak pre dvadesetak godina kapela je srušena do zemlje pošto su je lovci na blago razneli dinaminotom zbog legende da se ispod nje krije blago. I još uvek nije pronađeno, ako vas baš zanima!

1. Blago cara Dušana

Ogromno blago cara Dušana koje je zgrnuo osvajajući po Balkanu sakrili su navodno Đurađ Branković i njegova žena Prokleta Jerina negde oko Čačka. Ako planirate da kretene u pohod tražite negde između manastira Vujan i utvrđenja Sokolica.

Legenda kaže da je na stotine drvenih sanduka dukata, zlatnih i srebrnih pehara kao i kruna Nemanjića sakriveno u nekoj pećini u tom kraju. O ovom blagu je pisao poznati Čedomilj Mijatović u romanu “Rajko od Rasine” koji je štampan 1892. godine. I od tada potraga avanturista ne prestaje. Ali bez previše uspeha.

(dominomagazin)

Slični članci