среда, 24. април 2024. - 17:12

Rešenje misterije zvane „Mikelanđelo u bronzi“

Dve bronzane statue mišićavih muškaraca koji jašu pantere, svaka visoka metar, čiji je autor decenijama bio predmet rasprave među stručnjacima, najverovatnije su delo Mikelanđela, što ih čini njegovim jedinim preživelim bronzama, saopštio je danas Muzej Ficvilijam.

Statue dvojice muškaraca sa rukom podignutom u znak pozdrava, pripisane su sada italijanskom renesansnom majstoru zahvaljujući malenom detalju pronađenom na crtežu jednog od njegovih učenika, saopšteno je iz Ficvilijama koji je muzej Univerziteta Kembridž.

U saopštenju se navodi da je profesor istorije umetnosti sa Kembridža Pol Joanides povezao bronze sa crtežom Mikelanđelovog šegrta koji se nalazi u Muzeju Fabr. Šegrt je navodno kopirao Mikelanđelove izgubljene skice uključujući i kompoziciju mišićavih mladića na panteru čija je poza veoma slična pozi skulptura.

Skica je „nacrtana na silovit, intenzivan način kakav je Mikelanđelo koristio za dizajn skulptura i to navodi na zaključak da je Mikelanđelo razrađivao ovu neobičnu temu za trodimenzionalno delo“, prenosi Rojters.

Veruje se da su bronzane statue, koje su više od veka bile gotovo zaboravljene, jedno od prvih dela Mikelanđela, urađene pošto je završio mermernog Davida i pre početka rada na Sikstinskoj kapeli.

Ficvilijam navodi da postoje dokazi koji bronze povezuju sa Mikelanđelom i da će oni biti predstavljeni na konferenciji u julu. U međuvremenu, statue će biti izložene u Ficvilijamu.

„Bronze su izuzetno moćna dela koja zaslužuju pomnu studiju. Nadamo se da će javnost doći i sama ih pogledati i učestvovati u debati“, kaže dr Viktorija Ejveri iz sekcije za primenjenu umetnost Ficvilijama.

Bronzane statue su prvi put zvanično pripisane Mikelanđelu kada su se pojavili u kolekciji Adolfa de Rotčajlda u 19. veku, navodi muzej. Ali je ta atribucija odbačena i narednih 120 godina bronze su bile pripisivane brojnim skulptorima.

Mikelanđelo je radio i sa bronzom ali su primeri njegovog rada izgubljeni ili uništeni, navodi muzej. Ako se ispostavi da je on autor skulptura, onda su to jedine preživele Mikelanđelove bronze na svetu.

()

Slični članci