петак, 12. април 2024. - 18:49

Pronađen primerak Velike povelje slobode iz 1300. godine!

Čuvena Magna Carta otkrivena je u starom viktorijanskom albumu u Velikoj Britaniji, a reč je o 24. kopiji čuvenog dokumenta iz 1215. godine.

Pogled na čuveni dokument
Pogled na čuveni dokument

To je potvrdila Sofi Ambler, jedna od istraživača uključenih u projekat Magna Carta („Velika povelja slobode“).

„Niko nije znao da se tamo nalazi“, rekla je Amblerova. „Ova Magna Carta nalazila se u albumu viktorijanskog radnika Britanskog muzeja s kraja 19. veka.“

Primerak je nastao 85 nakon što je Jovan bez Zemlje originalni dokument koji ograničava prava kraljeva, a izdao ga je njegov unuk kralj Edvard I. Dugačak je oko 50 centimetara, a nedostaju mu jedna trećina i kraljevski pečat. Uz to, ima manja oštećenja, ali je datum objavljivanja još uvek vidljiv.

Magna Carta je dokument koji se smatra prvim pisanim ustavnim zakonom Engleske i uopšte prvim pisanim ustavnim aktom u svetu. Nastala je kao rezultat neslaganja kralja Džona (Jovana bez Zemlje) i rimskog pape o tome koja su kraljveska prava.

Ona je ograničila kraljevu moć, zastupala veleposedničke interese, istakla koja su prava slobodnih ljudi, sačuvala privilegije gradova i okruga i još mnogo toga što je uticalo na kvalitet života u srednjovekovnoj Engleskoj.

(nationalgeographic)

Slični članci