недеља, 21. април 2024. - 18:48

LOV NA BLAGO Devet kilograma zlatnog novca nađeno u moru!

Grupa ronilaca naišla je najveće skrovište zlatnih novčića ikada pronađenih u izraelskom delu Sredozemnog mora, oko 2.000 komada starih više od 1.000 godina, saopštila je izraelska Uprava za antikvitete.

Pronađeni novčići
Pronađeni novčići

„Najveće blago zlatnih kovanica ikada otkrivenih u Izraelu nađeno je u poslednjih nekoliko nedelja na dnu mora u drevnoj luci u Cezareji“, navedno je u saopštenju te uprave.

Radilo se o pukoj slučajnosti. Članovi ronilačkog kluba u toj luci iz rimskog doba naišli su na gomilu novčića tešku devet kilograma, koja je označena kao neprocenjiva, preneo je AFP.

„Najpre su mislili da su primetili novčić igračku i tek nakon što su shvatili da je kovanica prava stvar, sakupili su nekoliko i brzo se vratili na obalu da obaveste direktora ronaličkog kluba o svom otkriću,“ dodaje se u saopštenju.

Eksperti iz Uprave za antikvitete procenili su da su ti novčići raznih vrednosti korišćeni u vreme kalifata Fatimid koji je vladao većim delom Bliskog istoka i Severne Afrike od 909. do 1171. godine.

Kobi Šavrit direktor odeljenja za marinsku arheologiju rekao je da će se pokrenuti istraživanje kako bi se više saznalo o poreklu blaga.

„Desio se verovatno brodolom zvaničcnog broda sa blagom koji je bio na putu u centralnu vladu u Egiptu sa porezom koji je sakupljen,“ rekao je Šavrit, dodavši.

„Možda je blago bilo namenjeno za plate vojnog garnizona Fatimida stacioniranog u Cezareji, koji je štitio grad.“

„Druga teorija je da je blago pripadalo velikom trgovačkom brodu, koji je trgovao s priobalnim gradovima i lukom na Sredozemnom moru i tamo je potonuo,“ rekao je on.

„Novčići su u u izuzetnom stanju i uprkos činjenici da su bili na dnu mora oko hiljadu godina nije bilo potrebno da se čiste ni konzerviraju“, reko je Robert Kol, numizmatičar .

Najstarije kovanice su čtvrtina dinara iz Palerma i druge polovine 9.veka. Većina novca je iz doba kalifa Al -Hakima i njegovog sina Al -Zahira, koji su živeli u 11. veku.

Kovani su u Egiptu i Severnoj Africi. Oktriće tog impresivnog blaga istaklo je jedinstvenost Cezareje drevnog lučkog grada bogate istorije i kulturnog nasledja, saopštila je kompanija za razvoj tog grada i Uprava za prirodu i parkove.

(Tanjug)

Slični članci