недеља, 19. мај 2024. - 21:59

Prijateljstvo psa i čoveka traje još od ledenog doba

Genetička istraživanja su dokazala da prijateljstvo psa i čovjeka traje već 30000 godina.

Naučnici tvrde da su tada po prvi put drevni lovci-sakupljači pripitomili pretke pasa, vukove. Veruje se da su pripitomljeni vukovi bili trenirani kao lovački psi ili da su štitili ljude od predatora.

Novi dokazi pobijaju dosadašnje tvrdnje da su se psi pripitomili pre 15000 godina u istočnoj Aziji nakon uvođenja poljoprivrede. DNK domaćih pasa ima najviše sličnosti sa onim iz fosilnih kostiju drevnih evropskih vukova iz ledenog doba, dok je sličnost sa vukovima i kojotima iz drugih delova sveta bila vrlo mala.

Lobanja vuka od pre 26000 godina, pronađena u jednoj belgijskoj pećini

Istraživači iz Finske i Nemačke tvrde da se pripitomljavanje verovatno dogodilo sasvim slučajno jer su vukovi zbog svežeg mesa bili privučeni ka lovačkim kampovima. Analizirajući posebnu vrstu DNK pronađenu u mitohondrijima, lakše je bilo pratiti poreklo pasa jer se mitohondrijski DNK nasleđuje samo od majke.

Istraživanje je uključivalo 18 vrsta podataka o praistorijskim vukovima i ostalim životinjama poput pasa, kao i i 77 pasa i 49 vukova iz sadašnjosti. Među praistorijskim ostacima su fosili dve grupe nemačkih pasa, jedan od pre 14700 godina nađen u zajedničkoj grobnici pored Bona gde su bili ostaci psa i čoveka i drugi ostaci koji datiraju od pre 12500 godina pronađeni u blizini pećine kod Meherniha.

Većina DNK modernih pasa ima sličnosti sa jednom lozom koja je usko povezana sa kosturom vuka pronađenog u jednoj pećini na severu Švajcarske. Time je dokazano da svi psi koji su danas živi, mogu se povezati sa četiri genetske loze, poreklom iz Evrope.

(DailyMail)

Slični članci