уторак, 5. март 2024. - 07:37

Praistorijske pećinske grobnice na Sardiniji

Domus de Janas – praistorijske pećinske grobnice u Sardiniji

Drevna kultura Ozieri izgradila je ove grobnice, koje su ostale netaknute do današnjeg dana, između 3.400 i 2.700 godina pre nove ere. Domus de Janas grobnice na mediteranskom ostrvu u Sardiniji služile su kao lokacije za raskošne pogrebne rituale.

Poznate su po svom nadimku “kuće vila”, koji su dobile od kasnijih generacija koje su mislile da su ovi otvori u stenama domovi čarobnih stvorenja.

Iako ih danas uglavnom koriste pastiri kao skloništa za ovce, pećine urezane u stene planine su nekada bile bogato ukrašene crvenom bojom i glavama bikova, što predstavlja mušku plodnost i regeneraciju. Nejasni obrisi rogova i spiralnih crteža i dalje su ostali na zidovima nekih grobnica.

Širom ostrva, nalazi se oko 2.000 grobnica, neke kao pojedinačne komore, dok su druge ekstravagantne nekropole sa više prostorija. U mreži grobnica postoje i komore koje su predstavljale domove, sa lažnim vratima koja se ne mogu otvoriti. Lažna vrata u tami su predstavljala podelu između živih i mrtvih.

Ukoliko ste jedan od onih radoznalih umova, željnih istraživanja, poseta Domus de Janasu je definitivno nešto što trebate uvrstiti na svoju listu.

 

Slični članci