петак, 8. децембар 2023. - 21:11

Otvoren kovčeg egipatske mumije star 2 i po hiljade godina

Egiptolozi u muzeju u Čikagu su otvorili kovčeg egipatske mumije stare 2 i po hiljade godina kako bi izveli neke popravke. 

Neophodnost izvođenja ovih radova daje stručnjacima za očuvanje retku priliku da vide mumiju iznutra i da saznaju više o drevnoj egipatskoj praksi sahranjivanja.

Kovčeg sa mumijom je otvoren veoma pažljivo, jer je ono što se unutra nalazi veoma krhko.

Ljudi često misle da su mumije velike i čvrste, ali su one zapravo veoma, veoma krhke.  I najmanji pogrešni pokreti kada se oko nje radi mogu dovesti do velike štete, kaže JP Brown,  stručnjak za očuvanje u muzeju Field.

Neko je ranije podignuo kovčeg sa jedne strane i noge mumije su se slomile kod kolena.  A onda su se slomile i kod članaka i okrenule na stranu, tako da je mumija skliznula na dno kovčega. Stručnjaci će morati da poprave pogrebnu masku i zalepe stopala. A onda će morati da pričvrste mumiju i kovčeg kako bi mogao da se preveze do Los Angelesa gde će sledeće godine biti eksponat na izložbi.

Ovo je mumija 14-godišnjeg dečaka i sa kovčega znamo da je njegovo ime bilo Minirdis, sin Inarofa, koji je bio veoma važan sveštenik boga Mina u centralnom delu Egipta, objašnjava JP Brown.

Ne zna se zašto je Minirdis umro tako mlad. Ali otvaranje kovčega daje naučnicima retku priliku da sakupe nove informacije o životnom stilu tokom kasnijeg perioda drevne egipatske istorije.

Priča koju svako zna o mumijama je da izvuku mozak kroz nos, izvade organe, stave ih u specijalne limene tegle, a onda te tegle stave uz mumiju. Ali ono što se dešava u ovom kasnijem periodu, i to je jedna od interestantnih stvari koje saznajemo, je da su organi izvađeni, očuvani, zamotani, a onda vraćeni ili u abdomen, prsa ili između nogu, kaže JP Brown.

Pod normalnim okolnostima, naučnici koriste CT skeniranje kako bi videli unutrašnjost starih egipatskih kovčega.  Ali postoje neke stvari koje CT ne pokazuje.

Nakon što smo sa kovčega skinuli poklopac, videli smo da oko mumije postoji izbledela žuta linija i pitali smo se šta je to, jer se činilo kao da je tu namerno stavljena. Čim smo mumiju izvadili, vidjeli smo da se zapravo radi o slici boginje Nut, objašnjava Morgan Nau, stručnjak za očuvanje.

U drevnom Egiptu, Nut je bila boginja neba, koja je umotavala preminule i vodila ih ka drugom životu. Naučnici kažu da je otkriće crteža bilo potpuno iznenađenje.  Field muzej u Čikagu je mumiju dobio od istorijskog društva 1920 godine. Mumija će biti izložena na izložbi u Los Anđelesu koji bi trebalo da bude otvoren u septembru sledeće godine.

Slični članci