понедељак, 11. децембар 2023. - 20:27

Amfipolis – otkriće koje okupira celu Grčku

Grčki arheolog Katerina Peristeri godinama je radila daleko od očiju javnosti sve dok nije otkrila mermernu grobnicu iz vremena Aleksandra Velikog, otkriće koje ju je proslavilo.

Amfipolis
Amfipolis

U zemlji bogatog kulturnog nasleđa, arheolozi retko privlače pažnju javnosti. Pa ipak, Katerina Peristeri postala je „lice“ Amfipolis kripte, 2.300 godina stare grobnice ispod peskovitih brda severne Grčke. Samo prošlog meseca dobila je tri grčke nagrade.

„Ja sam samo arheolog koji radi svoj posao“, rekla je prilikom jedne dodele. Na drugoj je sa horom pevala odu Aleksandrovoj domovini.

Grobnica je možda počivalište Aleksandrove žene Roksane, njegove majke Olimpije ili jednog od njegovih generala. Ali ove teorije i spekulacije nisu jedino što doprinosi popularnosti Peristerijeve.

Posle šest godina ekonomske krize, političkih preokreta i ponižavajuće pomoći međunarodne zajednice, Grcima su, piše Rojters, očajnički potrebni heroji i premijer Antonis Samaras i njegova vlada željni su dobrih vesti.

„To oživljava nade Grka da će, i pored velike borbe da prežive, negde postojati ‘sveti Gral’ koji će ih ponovo povezati sa periodom slave i moći“, kaže sociolog Hristos Kaceagijas, dodajući da u vreme krize ljudi imaju šansu da redefinišu svoj identitet.

Popularni TV program Anatropi, mahon politički tok-šou, dva puta je svoju dvočasovnu emisiju posvetio iskopavanju.

Tabloid Espreso je nagovestio da bi identitet misterioznog „stanovnika“ grobnice mogao da se otkrije korišćenjem metoda Dena Brauna. Odgovor je u slici renesansnog majstora Đovanija Antonika Bacija koji je naslikao Aleksandrovo venčanje, navodi list.

Grčke televizije detaljno su izveštavale o otkrićima u grobnici, od mozaika koji prikazuje otmicu Persefone, preko dve karijatide, do skeleta koji je pronađen u krečnjačkom grobu i sada poslat na identifikaciju.

„Konstantno praćenje arheoloških radova veoma je neobično“,kaže arheolog i direktor Kanadskog instituta u Grčkoj Dejvid Rap.

Samaras je često u svojim govorima pominjao grobnicu, a sa suprugom je obišao nalazište u avgustu kada je, stojeći ispred ulaza u grobnicu koji su čuvale dve sfinge, rekao da to „značajno otkriće“ čini sve Grke ponosnim.

Priče o Amfipolisu prodaju se, piše list Katimerini, kao sveži đevreci. „Priča je uzbudljiva i nikada se neko arheološko iskopavanje nije ovako odvijalo“, rekao je grčkoj televiziji ministar kulture Konstantinos Tasulas.

Nisu baš svi oduševljeni time. Opozicija kritikuje Samarasa – čija vlada kontroliše sva saopštenja u vezi sa grobnicom – da preko Amfipolisa pokušava da dobije političke poene.

„Amfipolis nije mesto za političke igre“, kaže Panos Skurletis, portparol opozicione Siriza partije.

Despina Kutsumba, arheolog koji je član male, antikapitalističke Antarsija partije, kaže da Samaras koristi grobnicu kako bi sakrio činjenicu da druga nalazišta u zemlji dobijaju manje sredstava. „Izdvajaju Amfipolis kako bi prikrili bankrot zemlje“, ističe Kutsumba.

Grobnica je poslužila i kao inspiracija za seriju karikatura. Na jednom je Samaras prikazan kako poziva arheologe da identifikuju pokojnika kako bi mogao da plati novi porez na nekretnine, drugi pokazuje ekonomiste kako kopaju po Amfipolisu u pokušaju da pronađu ekonomski oporavak.

Neki veruju da iskopavanje neće pomoći zemlji gde je svaki četvrti stanovnik nezaposlen, a prihodi domaćinstava pali su za trećinu od početka krize.

„Istina je da bismo svi voleli da je ovo nešto važno. Ali, istina je da je ovde samo reč o važnom otkriću koje nam ulepšava crne dane“, kaže psiholog Garifalija Dedes.

U Amfipolisu se nadaju da će otkrića pomoći regionu da malo prosperira.

„U muzeju koji je vikendom posećivalo petoro posetilaca, sada ih ima oko 2.000“, navodi Ana Panagiotarea, portparolka iskopavanja. Autobusi puni turista i školaraca dolaze na nalazište koje nije otvoreno za posete.

Solunska TV 100 beleži skok gledanosti sa tri na 24 posto kada emituju polučasovne izveštaje o Amfipolisu, dodaje Panagiotarea.

Arheolog Katerina Peristeri kaže da je srećna što grobnica podseća svet na kulturni doprinos Grčke.

Ali, kaže, nalazište nije promenilo njen život. „Ovo je posao koji radim već 35 godina“, objašnjava Katerina Peristeri.

Kovanice sa likom Aleksandra Velikog

Kovanice sa likom Aleksandra Velikog pronađene su u najvećoj grobnici ikada otkrivenoj u Grčkoj dok arheolozi i dalje pokušavaju da reše misteriju ko je tamo sahranjen, piše AFP.

Ogromna grobnica u Amfipolisu u severnoj Grčkoj datira iz 4. veka pre nove ere i sadrži gotovo netaknute skulpture i mozaike.

Grobnica je više puta bila opljačkana pre nego što je obezbeđena, ali Peristeri kaže da njen tim i dalje nalazi novčiće oko grobnice, uključujući i one sa likom Aleksandra Velikog, ali i drugih koji datiraju iz 3. i 2. veka pre nove ere.

(RTS)

 

Slični članci