петак, 8. децембар 2023. - 20:39

Otkriveno drevno selo u centralnoj Kolumbiji

Arheolozi su otkrili lokalitet u centralnoj Kolumbiji i mnogobrojne arheološke dokaze postojanja ovog sela, od kojih neki datiraju čak iz 900. godine pre naše ere.

Lokalitet je prvobitno otkrio EPM, privatna energetska kompanija koja je istraživala tlo planirajući da izgradi energetsku mrežu u opštini Soača, jugozapadno od glavnog grada Bogote.

Prema rečima EPM, arheološki lokalitet je najveći ikada otkriven u Kolumbiji, velik oko 4,9 hektara, i omogućiće naučnicima da razumeju kako su živela neizumrla domorodačka plemena.

„Značaj ovog otkrića leži u informaciji koja je sadržana u šablonima staništa, arhitektonskom i poljoprivrednom razvoju društava koja su živela na središnjim visokim ravnicama Kolumbije i, uopšteno, u demografskim aspektima vremena pre dolaska Španaca.“, rekao je arheolog Džon Aleksander Konzales. EPM je platio 7,5 miliona dolara za iskopavanja.

Svakodnevna otkrića na ovom lokalitetu već ljuljaju postojeće teorije o prekolumbijskom životu, budući da selo pokazuje da su plemena koja su živela oko današnje Bogote čuvala naselja netaknuta stotinama godina u eri poznatoj kao „Erera period“. Sve do sada, istoričari su pretpostavljali da su domoroci bili nomadi.

Prema rečima uključenih arheologa, ostaci pronađeni na lokalitetu datiraju od 900. godine pre naše ere do oko 1500. godine naše ere, kada je većina domorodačkih plemenskih grupa umrlo usled nasilne španske kolonizacije teritorija koje su pripadale drevnom Čibča narodu.

Arheolozi su otkrili brojne predmete koji su u dovoljno dobrom stanju da budu izloženi u lokalnim muzejima. Oko 90 odsto od procenjenih 20 tona arheološkog materijala će biti iskorišćeno u naučnim istraživanjima.

(nationalgeographic.rs)

Slični članci